Kanada négy legjelentősebb online lapja fizetőssé vált

2012. szeptember 04. 10:19

A Postmedia példája azt látszik igazolni, hogy lassan mozdul el az írott sajtó ipara az új üzleti modell felé, ugyanakkor akik megtették ezt, példát mutatnak társaiknak.

2012. szeptember 04. 10:19
Nyakas Levente
médiatörvény.hu

„A Postmedia Network Inc. Kanada angol nyelvű napilapjai legnagyobb kiadójának számít, mely az ország legrégibb és legismertebb média-brandjeit birtokolja. Ezért különösen érdekes, hogy milyen megoldást választott arra, hogy a közönség elfogadja az ingyenes elérésről a fizetősre történő váltást.

A váltás stratégiájának egyik fontos eleme az volt, hogy egy már ismert, a New York Times, a Guardian és a Financial Times által is használt fizetős modell (metered paywall system) mellett döntött a Postmedia. Ennek az előfizetéses rendszernek az a lényege, hogy a potenciális ügyfél előfizetés nélkül meghatározott cikkekhez továbbra is hozzáfér ingyenesen, ezek alapján tud dönteni arról, hogy hajlandó-e fizetni a többi tartalomért.

A nevezett előfizetési rendszer mögött az a koncepció húzódik meg, hogy az olvasó felismeri az újság által generált tartalmak értékét, különösen igaz ez az oknyomozó újságírói tartalmakra, az elemzésekre és a helyi jellegű hírekre, valamint ilyen történeteket feldolgozó cikkekre, melyeket csak az adott lap tud szállítani. Az értékes tartalmak közvetlen összefüggésben állnak az előfizetéssel úgy is, hogy az abból generált bevételekből több pénzt tudnak beruházni az ilyen minőségi tartalmak elkészítésére. (...)

A Postmedia példája tehát azt látszik igazolni, amit korábbi blog-bejegyzésünkben is kiemeltünk, nevezetesen, hogy lassan mozdul el az írott sajtó ipara az új üzleti modell felé, ugyanakkor a nagyok, akik megtették ezt, példát mutatnak társaiknak.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!