Egyesült e-könyvesek

2012. július 16. 17:55

Az az érzésem, hogy a kiadók többsége még most sem érti, hogyan működik a digitális könyvpiac.

2012. július 16. 17:55

„Július elején 22 részvevővel létrejött egy önkéntes tömörülés, ami rögtön egy közös dokumentumot is megfogalmazott.

Én magam is az e-könyvek lelkes híve vagyok, ugyanakkor az egyesülés megalakulásáról beszámoló hír óta vacilálok, hogy írjak-e a témáról. Elolvastam a
Népszabadság,az mmonline, a Kindlevarázs blog beszámolóját, de valahogy nem érzem az áttörést.  A legnagyobb bajnak az tűnik, hogy ez egyesülés résztvevői többnyire azok, akik már eddig is mindent megtettek az e-könyvek/a digitális könyvkultúra elterjesztéséért. Hol vannak a kiadók? Továbbra is ülnek irodáikban és imádkoznak, füstölőt ráznak, hátha ezzel elriasztják a Digitális Gonoszt?

Óhatatlanul azok a 1996-2000 körüli hasonló egyeztetések rémlettek fel, ahol az egyik oldalon az internetezők képviselő ültek, a másikon meg a Matáv »illetékesei«, illetve a tartalomszolgáltatók (lapkiadók) képviselői. A »másik« oldal természetesen azt bizonygatta, hogy az internetezés nem lehet olcsóbb, a nyomtatott lapok tartalmát pedig azért nem lehet »internetesíteni« mert az »kannibalizálná« a fizető lapokat. Hogy hova vezetett mindez, jól tudjuk.

Az az érzésem, hogy a kiadók többsége még most sem érti, hogyan működik a digitális könyvpiac. Leginkább attól tartanak, hogy a bestsellerek majd illegális másolatokban terjednek, ezzel pedig komoly bevételtől esnek el. Felesleges aggódniuk. A bestsellerek normális e-könyvkiadás hiányában is el lehet érni digitálisan. Lelkes olvasók időt és fáradságot nem sajnálva lapról lapra beszkennelik, az olvasók meg fórumokon, fájlcserélőkön terjesztik őket.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!