Cobden, 1935

2012. február 04. 16:54

Túl a gazdasági értelmezésen, a konzervatív megközelítés kétellyel tekint az absztrakt fogalmakra, a baloldali viszont mércének használja.

2012. február 04. 16:54
Lánczi András
Lánczi András
Heti Válasz

„Még sok időbe fog telni, hogy a szellemi élet szervességét szétszaggató XX. századi ideológiák hatásait ellensúlyozni tudjuk.

Az ilyen szervetlenség egyik következménye, hogy minden nemzedéknek újra fel kell fedeznie a korábbi nemzedékek teljesítményét. A másik, hogy a teljesítményt még a saját nemzedékük körében sem tudják annak tagjai értékelni. Utóbbit nap mint nap tapasztalom az élet minden területén. Az előbbit pedig intenzíven átéltem a minap, amikor fölfedeztem a legnagyobb magyar nyelvű vitát a középosztályról. 1935-ben a Cobden című gazdasági és társadalmi folyóirat ankétot szervezett, négy kérdést föltéve a hozzászólóknak: 1. Mit értünk középosztályon? Azonos-e a polgárság a középosztállyal? Milyen az értelmiség viszonya hozzá? 2. Mi a szerepe a középosztálynak a parlamentarizmusban? 3. A gazdasági liberalizmus vagy a tervgazdaság felel-e meg jobban a középosztály »anyagi aspirációinak«? 4. Milyen »tömörülés« kell a középosztály anyagi és szellemi igényeinek biztosításához?(...)

A vitázók között találunk baloldali írókat, népieseket, egyetemi tanárokat és az üzleti élet képviselőit. A középosztály fogalma a baloldali hozzászólók szemében pozitív volt, a népies Illyés Gyula számára viszont értelmezhetetlen. A konzervatív Kovrig inkább elutasítóan közelítette meg, a tudós Horváth Barna pedig a klasszikus műveltség alapján tárgyalta a középosztály fogalmát. Horváth így fogalmazott: a középosztály azért szükséges, hogy »a többi osztályoknál hívebben tükrözze az egész társadalom szempontjait«. Kovrig viszont úgy látta, hogy az osztály »túl durva, pontatlan, tudománytalan« fogalom, ezért középosztály sem lehet. Illyés véleménye: »A magyar középosztállyal sosem találkoztam.« József Attila szerint a középosztály létezik, ez az osztály termeli a termelési viszonyokat, nem azonos a polgársággal, de az értelmiséggel sem. Kosztolányi sajnálná, ha a középosztály eltűnne, mert »annyi függetlenség, szeretetreméltóság, emberi nemesség« veszne el, melyet érdemes megsiratni.”


az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
WLaci
2012. február 05. 03:21
Még a kiemelt mondat sem helyes (mércének használja "azokat", enélkül ez nem magyarul van). Mindig meglepődöm a szerző megszólalásain, meglehetős keresletoldali igénytelenséget tükröz, hogy ezt el lehet adni mértékadó konzervatív publicisztikai munkásságnak Magyarországon.
Öreg
2012. február 04. 20:57
A baloldali diktaturák a középosztály felszámolásával erősítettékk hatalmukat, a jobboldali diktaturák a középosztály bekebelézésével akartak erősödni. Az előbbi fizikailag semmisitette meg a középosztályt, az utóbbi az erkölcsi tartását bontotta meg. A baloldali irányitásu polgári demokrácia ellensulyokat képezett /szakszervezet,/ a középosztály ellen, mig a jobboldali irányitású polgári demokráciák a középosztályt a hatalom fő támaszának trekintik.
bini
2012. február 04. 19:33
Remélem Lánczi is ott lesz szerdán az EP-ben ahol megint mi vagyunk napirenden, ahol most a civilek fognak vitatkozni. A HIR-TV élőben adja megint kb három órán át. Azt nem tudom, hogy hazaiak mennek ki külömböző nézetüek, vagy más lesz az egész.
Senye Péter
2012. február 04. 17:40
Aki tartalékot tud képezni, az a középosztályhoz tartozik. Aki (és családja) a tartalékait már hosszabb távon sem tudja felélni, az tőkés.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!