Az irigység ára

2011. november 03. 10:21

Keressen mindenki annyit, amennyit törvényesen tud, de amikor elkölti adózott jövedelmét, akkor a luxuscikkek magasabb adóján keresztül többel járuljon hozzá a közös kasszához.

2011. november 03. 10:21
Matolcsy György
Heti Válasz
„Az adóemelés a növekedésre is hatással van: ha egy százalékkal emelik az adóterhelést, akkor rövid és középtávon - minden mást változatlannak feltételezve, ami persze nem áll - három százalékkal kisebb lesz a GDP növekedése, mert esnek a beruházások. Ha az adóemelés a költségvetési hiány lefaragását szolgálja, akkor jobb a helyzet. A gazdagok extraadóztatásának a hetilap szerint ára van: csökken a hatékonyság és a növekedés. A gazdagok extraadója helyett ezért jobb zárni az adózási kiskapukat és szélesíteni az adózók körét.

Bár e két javaslattal egyetértünk, ezt teszi a magyar adópolitika, ám az elemzés és a mögötte meghúzódó közgazdasági gondolkodás hibás, és ez sokba kerül a Nyugatnak: lemarad Ázsia mögött. A liberálisok nem tudnak megszabadulni egy szocialista gondolattól: a személyi jövedelmek adóztatásánál a hatékonyságot és az egyenlőséget együtt kell érvényesíteni, ezért elkerülhetetlen a progresszív, többkulcsos jövedelemadó. Nem, a jövedelmeknél kizárólag a hatékonyságot kell követni, a fogyasztásnál lehet a társadalmi igazságosságot. Keressen mindenki annyit, amennyit törvényesen tud, ha kétszer többet, mint más, adózzon is kétszer többet, de amikor elkölti adózott jövedelmét, akkor a luxuscikkek magasabb fogyasztási, forgalmi és jövedéki adóján keresztül többel járuljon hozzá a közös kasszához. Amerika hallani sem akar az általános forgalmi adó bevezetéséről, de az emberek kétharmada már híve a gazdagok extramagas adójának: ez a lemaradás biztos receptje. Az unió fejlett országaiban nem képesek szakítani a többkulcsos adóval, mert a jóléti állam fenntartása és a szavazók irigysége - ők ezt igazságérzetnek hívják - ezt nem engedi. Az EU nem kíván luxusadót bevezetni a fogyasztásban, és elborzad, ha valaki 25 százalék fölé kívánja emelni az általános áfakulcsot, de eltűri a magas deficitet, az emelkedő államadósságot, és megszorító programokat ajánl megoldásként. Ez teljes tévedés. Mögötte irigység és a politikusok választóktól való félelme húzódik meg. Ennek ára a Nyugat vergődése, nagy adóssága, alacsony növekedése és magas munkanélkülisége.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 69 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gombóc XVI. Artúr
2011. november 03. 23:55
Eltolcsy tényleg jól dolgozik: "Az októberi hónap legnagyobb vesztese volt a forint a Credit Suisse elemzői által havi rendszerességgel készített felmérésben. A hazai fizetőeszköz vonzereje ugyanis hatalmasat csökkent az előző hónapban, melynek következtében az utolsó helyre esett vissza a 17 feltörekvő piaci deviza rangsorában. A forint sokkal rosszabb megítéléséért a költségvetési fejlemények felelősek - derül ki a svájci nagybank összeállításából."
koronaszepe
2011. november 03. 20:10
"A liberálisok nem tudnak megszabadulni egy szocialista gondolattól: a személyi jövedelmek adóztatásánál a hatékonyságot és az egyenlőséget együtt kell érvényesíteni, ezért elkerülhetetlen a progresszív, többkulcsos jövedelemadó. " Két hevenyészett megjegyzést tennék; 1.) a liberálisok az egykulcsos adó mellett kardoskodtak 2.)a fejlett európai országokban nem volt szocializmus, bár szocialisztikus gondolat nyilván, minden esetre kivétel nélkül progresszív adót alkalmaznak. Nekem, Kedves Miniszter úr - az elért eredmények tükrében - úgy tűnik, hogy Ön az, akinek meg kellene egy két gondolattól / rögeszmétől/ szabadulni.
dönci4
2011. november 03. 18:39
Ez sajnos hülyének született, az is maradt. Kitömte a jómódúak zsebét a csórók rovására! És ezt még meg is akarja magyarázni, hogy majd luxuscikkeket vesznek ami egyébként mind import, esetleg kétszer vacsoráznak, vagy tudja a fene mit csinálnak a plusz lóvéval. A rabszolga, aki a belét kidolgozza,és esetleg gond a villanyszámla kifizetése az meg irigy. És ez a JOBB KÉZ. Milyen lehet a bal?
HSL
2011. november 03. 18:33
facepalm
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!