Függőség és kiszolgáltatottság nélkül

2011. augusztus 26. 11:24

A tradicionális, a spontán és a tudatos összefonódása teszi egyre szilárdabbá a kiszolgáltatottságok rendszerét Magyarországon.

2011. augusztus 26. 11:24
Krémer Ferenc
Galamus-csoport

„A jelenlegi magyar társadalmat többrétegű, rendszerszerűen felépülő kiszolgáltatottságok jellemzik. Társadalmunk legalsó marginalizált csoportjait egyszerre sújtja a tradicionális, a spontán módon kialakult és most már a tudatosan létrehozott, intézményesített kiszolgáltatottság. A nyomorban élő cigányokat ezek az erők a sudrák helyzetébe kényszerítik. A neonáci mozgalmak nem létrehozták, csak kimondták ezt az állapotot, és persze igyekeznek minden lehetséges negatív következtetést levonni belőle. A társadalom nagy részét azonban azok a spontánul kialakult függőségek béklyózzák, amelyek az elmúlt évtizedekben formálódtak ki. Amikor újra és újra rácsodálkozunk a közvéleménykutatási adatokra, és nem értjük, miért nem csökken nagyobb arányban és sokkal gyorsabban a kormány támogatottsága, akkor elfelejtjük, hogy a kormányzat csak azt teszi nyilvánvalóvá és foglalja törvényekbe, amit a többség eddig is naponta tapasztalt. Három tényező, a tradicionális, a spontán és a tudatos összefonódása teszi egyre szilárdabbá a kiszolgáltatottságok rendszerét Magyarországon.(...)

Mivel az Orbán-kormány törvényeinek megsemmisítése után is fennmaradnak majd azok a tényezők és folyamatok, amelyek újratermelik a függőségeket, a törvénykezésnél sokkal többet kell tenni. Be kell avatkozni a folyamatokba, mégpedig azokon a pontokon, amelyek a következmények szempontjából kritikusnak számítanak. Mert, ha csupán a jelenségek szintjén avatkozunk be, akkor mindig kezdhetjük elölről. A kialakulást természetesen nem történetileg, hanem a folytonos újrakeletkezés értelmében kell venni. Az első kérdés ebben az esetben így szól: Mi teszi lehetővé, hogy a társadalmi érintkezésben akadálytalanul szülessen újjá a kiszolgáltatottság? Az újjászületéshez az szükséges, hogy az alávetett és az alávető egyaránt elfogadja, vagyis az szükséges, hogy a kiszolgáltatottságot természetesnek, magától értetődőnek tekintsék. Ehhez pedig, többek között, az kell, hogy ehhez igazítsák a feltételeket is (szervezeti rendszerek, szabályok, személyes viszonyok stb.), mert akkor már úgy tűnik, az adott körülmények között nem is lehet másként cselekedni.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 44 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
soelmo
2011. augusztus 27. 09:47
Ennek a liberális nyomulásnak eddig egyetlen eredménye volt, a zsidógyűlölet feléledése....és a nemzeti érzés felerősödése. Köszönjük!
Peter8811
2011. augusztus 26. 18:59
Nekem már nagyon hiányzik a baloldali művészet Lenin, Sztálin betétes szőnyegek vázák, Szöges ÁVH-s "bakkkancsok" Rákosi Mátyás zsírból készült szobra. Tudom a személyek halandók elévül nagyságuk, de milyen jól mutatna ma is egy zsírból készült Kiss Péter szobor ebben a melegben meg különösen célszerű lenne az MSZP nyugdíjasok alátarthatnák az üres kenyeret. Bokros meg elhajtaná őket hogy megszűnt az ingyen ebéd. Éljen és virágozzék az MSZP-s SZDSZ-es művészet, hajrá bolsevik elvtársak!
TroppauerH
2011. augusztus 26. 18:05
Krémer et.! Segítek: a törvényeket nem a kormány hozza! Maga még a sztalinista szép időkre emlékezik, persze nem véletlenül.
wartog
2011. augusztus 26. 16:07
mintha vkik ragályt hintettek volna el, a csupa szívjó és kedves liberális ember között, aztán jött a vérfarkas. Istenem! Te elhiszed amiket mondasz?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!