Szúrni vagy nem szúrni – ez itt a kérdés

2010. február 19. 10:08

Nem tudjuk, hogy végül is volt-e járvány vagy sem, s indokolt volt-e a vakcinahisztéria.

2010. február 19. 10:08
„A levonuló influenzajárvány végére azt sem tudjuk, hogy végül is volt-e járvány vagy sem, s indokolt volt-e a vakcinahisztéria, s vajon igaz-e az oltásra a közmondás, miszerint ártani nem árthat. S bár az áldozatokat és a hozzátartozóikat aligha vigasztalja, akár még az is igaz lehet, hogy a mostani influenza vírus nem bizonyult halálosabbnak, mint bármelyik elődje. Egy dolog biztos: ezekről a kérdésekről pontos információkat nem lehetett a sajtóból megtudni. S ennek csak az egyik oka, hogy ezt feltehetőleg maguk a szakemberek sem tudják biztosan.

A másik oka a forráskezelésben keresendő: a híradások egész egyszerűen nem varrták el a szálakat, s nem kutatták fel, és szólaltatták meg a lehetséges szakértőket, hanem megelégedtek a hivatalos álláspont ismertetésével - a miniszterével, az országos tisztifőorvoséval, a gyártó cégével, s egyszer-kétszer valamelyik orvosi kamaráéval-, s ezeket előszeretettel kiegészítették néhány politikus és találomra kiválasztott háziorvos véleményével. Mindezt időnként megspékelték néhány személyes történettel, ha a helyzet úgy kívánta.

Voltak tiszteletre méltó próbálkozások -a HVG és a Heti Válasz is kísérletezett ezzel -, amelyek az oltás elleni és melletti érveket szedték csokorba. Az eredmény azonban így is felemás: bár a sajtónak nem feladata igazságot tenni egy olyan kérdésben, amelyen maguk a szakemberek is vitatkoznak, támpontokat adni az olvasóknak feltétlen szükséges.

Netán kideríteni, hogy valóban kié az ominózus oltóanyagot gyártó cég, megszegtek-e a kísérletezés, az előállítás vagy a forgalmazás kapcsán bármilyen előírást, s vajon van-e alapja annak a híresztelésnek, miszerint a nemzetközi gyógyszerlobbi áll a H1N1-t járvánnyá minősítő döntés hátterében. Az eset kétségtelen John L’Carré tollára kívánkozik, s a cikkeket elnézve az újságírók többsége meg is hagyta neki azt a feladatot, hogy tényfeltárás helyett fikcióban megírja, mi is történt itt valójában.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
denever
2010. február 20. 11:43
én csak azt tudom mondai, hogy az omninvest (mindenbe-fektető, beszélő név :-) H1N1 nélkül is elvolt úgy, hogy influenza-védőoltásokat gyártott és adott el. a szent piacon a szent versenyben. anélkül, hogy bárki hozomra megvett volna 4000 millió forintért egy csomó, fél éven belül használhatatlanná váló vakcinát. nyilván most jobban állnak anyagilag, a munka rájuk eső részét - elvileg - elvégezték, de a jelen állás szerint akár desztillált vizet is szállíthattak volna a szállítmány második részeként.
gentry
2010. február 19. 19:42
Na én vállalom a veszélyt, sem a "normál", sem ez ellen a médiainfluenza ellen nem oltattam/oltatom magam. Szerintem a H1N1-nek tulajdonított haláleseteknek csak egy töredéke az, amit tényleg ez a betegség okozott. Szerintem ősztől mostanáig többen haltak meg közlekedési balesetben, mint a H1N1 által.
gentry
2010. február 19. 19:03
Értetelenül néztem, mikor értelmes emberek is bedőltek ennek a háegyenegy hisztérának és beoltatták magukat.
kaktusz
2010. február 19. 16:54
Úgyis tudjuk, hogy csak azért volt kitalálva az egész, hogy megtizedeljék a lakosságot :) nézzétek meg jutúbon miket mond a svéd vagy norvég volt egészségügyi miniszter :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!