Havas Henrik a Mandinernek: „Én már nem reménykedem, de maradok Újpest-drukker”

2024. február 10. 06:05

Az ismert riporternek nincsenek nagy elvárásai a lila-fehér futballklub új tulajdonosaival kapcsolatban, annyira elvesztette a hitét az utóbbi évtizedekben.

2024. február 10. 06:05
Kiss B. László

A hét elején több ezren bonthattak pezsgőt a IV. kerületben, meg másutt is, ahol Újpest-szurkolók élnek. Talán még utcabált is tartottak volna, ha valaki megszervezi a Megyeri úton, annak örömére, hogy tizenhárom év után Roderick Duchatelet eladta az Újpest FC-t a MOL Vagyonkezelő Zrt.-nek. Kezdetben sokan azt hitték, a belga üzletemberrel újra az aranykor köszönt be a lila-fehéreknél, s a labdarúgócsapat folyamatosan az aranyéremért lesz harcban. Ehhez képest a szürkeség, a kilátástalanság és a szenvedés korszaka jött el. Duchatelet viszonylag gyorsan közellenséggé vált a Szusza Ferenc Stadionban. A legnagyobb bűneinek egyike az volt, amikor a klub tradicionális címerét „vécédeszkára” cserélte. Rengetegen pártoltak el ekkor a csapattól, s ezt talán még akkor sem bocsátották volna meg neki, ha Bajnokok Ligáját nyer a lilákkal. De attól fényévekre voltak, a legtöbbször a kiesés elkerüléséért harcoltak az NB I-ben. A tulaj megítélésén a három Magyar Kupa-győzelem sem segített. A látvány, a produkció a legtöbbször fogyaszthatatlan volt. A többség, amely még kitartott a klub mellett, azt kívánta, érjen véget végre-valahára ez a langyos vízben pancsolás, s jöjjön valaki más, aki áldoz is szeretett csapatukra.

A héten aztán megszületett a megállapodás, áprilistól jön a MOL-csoport egyik leányvállalata, amely – a hírek szerint – évi hétmilliárd forintos ráfordítással megpróbálja újraépíteni a patinás együttest. 

Nehéz feladat, évekbe telhet, de azért nem reménytelen. És persze ott vannak a szurkolók ezrei, akik az évek során kiszerettek, elfordultak a liláktól. Őket nem lesz egyszerű visszacsábítani.

Ezt is ajánljuk a témában

Húsz éve visszavonult

A nagy és híres Újpest-drukkerek egyike Havas Henrik, bár ő már a Duchatelet-korszak előtt „visszavonulót fújt”. Nagyjából húsz évvel ezelőtt lett elege a látványból, a reménytelenségből. A német VfB Stuttgart vendégeskedett a Megyeri úton az UEFA Kupa első fordulójában 2004. szeptember közepén, és simán nyert 3–1-re. Az egykori műsorvezetőnek nem is az eredménnyel volt baja, hanem a látvánnyal.

„Annyira megalázó volt, amit a pályán láttam, hogy ott és akkor lett elegem mindenből, ami Újpest. A két Esterházy-testvérrel, Mártonnal és Györggyel néztem a meccset, és mondtam nekik, hogy húsz évig én nem jövök a Megyeri útra. Kifelé menet a VIP-ből a székháznál találkoztam Orbán Viktorral is, neki is elsírtam a bánatom, és ő egyetértett velem, hogy ez értékelhetetlen volt, amit nyújtottunk.

 Tény, a Stuttgartnak akkor nagyon erős csapata volt, olyan klasszisok játszottak náluk, mint a fehérorosz Aleksandr Hleb, a német válogatott világbajnok, Philipp Lahm, az Európa-bajnok Markus Babbel vagy a két brazil születésű, de német csatár, Kevin Kurányi és Cacau. Mintha más sportágat láttam volna tőlük, fél gőzzel lemostak minket a pályáról. No, akkor megfogadtam, húsz évig be nem teszem a lában a Szuszába” – emlékezett vissza Havas Henrik.

Pedig, ha valakit, őt minden a IV. kerülethez és a lilákhoz köti. Ahogy járni tudott, az édesapja már vitte a Megyeri útra. Elmondása szerint több ezer Újpest-meccsen volt életében.

Az Újpest-tábor koreográfiája a Fradi elleni egyik derbi előtt 
Fotó: Mandiner/Kiss B. László

Megszegte az fogadalmát

„Valamilyen hivatalos irat intézésekor kérdezték tőlem, hol születtem. Mondtam, Újpesten, „tehát akkor Budapesten” – válaszolta az ügyintéző, mire én közöltem vele, hogy nem, ugyanis 1949-ben Újpest még nem tartozott a fővároshoz, külön város volt. Szóval, nekem tényleg mindenem ez a kerület és a csapat. Azon a meccsen mégis annyira elkeseredtem, hogy húsz év böjtre ítéltem magam” – magyarázta az újságíró. Amit aztán tavaly végül is megszegett.

„Dunaszerdahely-meccsekre szoktam járni, tetszik a hangulat és vannak ott barátaim is. Nos, ők csaltak ki tavaly a Megyeri útra, addig győzködtek, amíg belementem. Ne is kérdezze, kivel játszottunk, meg mi lett az eredmény, nem emlékszem. Csak az maradt meg benne, hogy felfogni nem tudom, mit keresek itt. Még évtizedekkel ezelőtt, amikor Kovács Péter volt az egyik tulajdonos, akkor a tanácsadója voltam, s kaptam tőle egy örök időkre szóló VIP-bérletet. Tavaly, amikor ezzel be akartam menni a stadionba, a jegyszedő biztonsági ember rám nézett, és azt mondta, „Tanár úr, ezt már vigye a múzeumba!”. Elmosolyodtam, de a barátaim vettek nekem belépőt, így hát végigszenvedtem velük azt a majd’ két órát. Az a színvonal, amit láttam, a magyar futball katasztrófája. Mára oda jutottam, hogy az Újpest–Fradit sem nézem” – vallotta be Havas, akit az új tulaj érkezése nem dobott fel. Egyetért azzal, hogy a távozó belga ténykedése katasztrófa volt, de nincsenek már vágyai, reményei az Újpesti focival kapcsolatban.

Ezt is ajánljuk a témában

„Ha klónoznák Törőcsik Andrist, Bene Ferit vagy Göröcs Titit, az más lenne. Igen, akkor kimennék, de a világ topfutballjában is láthatunk példákat, hogy a pénz nem minden. 

A PSG a katari dollármilliókkal nem jutott még fel a csúcsra, nem tud Bajnokok Ligáját nyerni. Az Mbappét azért elnézném a Szusza stadionban. Ugyanakkor elismerem, van ellenpélda is, így a Newcastle United ragyogóan, pénzszórás nélkül építkezik a szaúdi olajmilliárdokból. Az Újpesttel kapcsolatban a lényeg, nem tudom, mikor megyek újra meccsre, én már nem reménykedem, de maradok Újpest-drukker, ám csak finoman, csendben” – jelentette ki a az örök lila-szurkoló.

Nyitókép: Facebook

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 45 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lefty67
2024. február 11. 20:42
A szurkoló az, aki kimegy és és szurkol a csapatának! A többi max. szimpatizáns! Kint lenni a meccsen ,vagy tévén nézni, az két külön sport! Havas nem a hetvenes évek csapatát sírja vissza, hanem a fiatalságát! Nevetséges picsogás!
oberennsinnen49
2024. február 10. 11:03
Hogyan lehetne naggyá - BL-essé - tenni az Újpestet? Jelen helyzetben csak egyféleképpen (pénz már lesz rá): Bizonyított fejvadász céggel megtalálni azt a fiatalokkal dolgozni tudó, abban már eredményes szakmai stábot (kb. 3-4 részterület-vezetővel, magyar csapatot alájuk), amely leginkább alkalmasnak látszik 5-6 éven belül magyar fiatalok felépítésével, közép-európai márkát, BL-szereplést elérni. A fejlesztési igazgató megtalálása kulcskérdés, szerintem egy közepes spanyol/baszk/katalán klub (Betis, Bilbao, Sociedad, esetleg Girona), utánpótlás-nevelését kellene példának venni, azt magyar viszonyok között kitűzni. (Ezért a stábmunkát is spanyol vezetéssel tudnám elképzelni.)
alfonzo
2024. február 10. 10:04
vajh, ki nem szarja le, hogy te kinek drukkolsz, vaze ?
Genusnextgen
2024. február 10. 10:02
Ezúton szeretném felhívni a kipcsak-cigányt, hogy tétesse bele a Zalaptörvénybe, hogy ne csak pedofilokat, hanem terrorista nácikat és migránscsempészeket se lehessen idő előtt szabadlábra engedni Buksikák.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!