Milyen fogadalmakkal készülnek sportolóink az olimpia évére?

2024. január 01. 16:27

A magyar sport szempontjából is kiemelten fontos esztendő előtt állunk!

2024. január 01. 16:27
Szabó Péter

Itt az ünnepélyes fogadkozások ideje, amikor sokan elhatározzák, hogy az új naptári évben megreformálják az életüket, új szokásokat vezetnek be, vagy éppen egészségesebben élnek. Nincs ez másként a sportolók esetében sem, bár céltudatosságból és elszántságból nekik minden napra jut elég. Kiváltképp 2024-ben, a párizsi olimpia évében! Megkérdeztük néhány olimpikon sportolónkat, milyen fogadalommal készülnek az új esztendőre!

Olimpiai éremesélyes kalapácsvetőnk, Halász Bence számára már a 2023-as év is tartogatott szenzációs élményeket, miután bronzérmet szerzett a hazai rendezésű atlétikai világbajnokságon. Na, erre szeretne lapot húzni az előttünk álló hónapok során!

„Az ünnepek alatt sem vettünk vissza az edzések intenzitásából, de karácsony első napján azért kaptam egy nap pihenőt. Nem vagyok újévi fogadalompárti, úgy gondolom, ha valamit nagyon akarsz, év közben is tehetsz érte. A saját elképzeléseim alapján jó úton járok, és ezen nem is szeretnék változtatni. A céljaim megvannak, de a sportban semmit sem tudunk biztosra mondani. A budapesti világbajnokság a lehető legjobbkor következett a pályafutásomban, mert hatalmas lelki töltetet adott.

Óriási nyomás volt a hazai közönség elvárása, de egyben rendkívül pozitív is volt a szurkolói támogatás. Úgy érzem, ennél nem is lehet nagyobb kihívás mentálisan. Külön motivációra nincs szükség 2024-re, minden nap azért edzek, hogy felállhassak a párizsi dobogóra!”

– fogalmazott Halász.

Folyamatos az izomláz

A női vízilabda-válogatott olimpiai bronzérmes bombázója, Gurisatti Gréta szemei előtt természetesen már a nyári ötkarikás játékok lebegnek.

„Az olimpiai kvóta kiemelten fontos a sportágunkban, szeretnénk kiharcolni a helyünket a válogatottal Párizsban. Átéltük már, hogy milyen az utolsó pillanatban kivívni a kvalifikációt, most már az Eb-n meg akarjuk oldani a kijutást. Ez élet-halál kérdés lesz. A fogadalmakban kevésbé hiszek, aki egész évben tudatosan készül, annak nincs szüksége ilyenekre. Az élsportolók ennél előrébb tekintenek, és fontos, hogy mentális téren mindig topon legyenek. Inkább az a jellemző, hogy elvárok valamit magammal szemben, például minden edzésen a legjobbamat akarom nyújtani.

Ha valaki eldönti, hogy ezt szeretné, akkor minden este úgy tud fogmosáskor a tükörbe nézni, hogy megtette, amit kell!

Vízilabdázóként 5000 métereket úszunk naponta, amely eléggé megerőltető, kemény fizikai felkészülés, folyamatos az izomláz, de tudjuk, hogy miért csináljuk!” – hangsúlyozta Gurisatti.

A legnagyobb álom

A januári németországi Európa-bajnokságot ugyan elővigyázatosságból kihagyja Mikler Roland, a férfi kézilabda-válogatott kapusa, de az olimpián mindenképpen szeretne ott lenni a nemzeti együttessel.

„Jellemző rám, minden évben megfogadom, hogy lefogyok, de ezen kívül nincs különösebb. Szerintem amúgy sem az időponton múlik az elhatározás.

A 2024-hez kötődő legnagyobb álmom, hogy kijussak a válogatottal az olimpiára!

Minden nap ezért dolgozom” – erősítette meg Mikler.

MIKLER Roland
Mikler Roland, a magyar férfi kézilabda-válogatott kapusa
Fotó: MTI/Kovács Tamás

 

Fejlődés és fejlesztés

A háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó, Kiss Gergő egyéni szinten, és a hazai sportéletet illetően is fogalmazott meg célokat az előttünk álló esztendővel kapcsolatban.

„Azt kívánom, hogy a magyar sport érjen el minél több kiemelkedő eredményt 2024-ben! Hogy egy kicsit haza is beszéljek, a vízilabda az utóbbi időben nagyon jól teljesít, a tokiói olimpiai bronzérmek óta az utánpótláscsapatok sorra nyerik az érmeket. Szerencsére jól állunk a korosztályok tekintetében.

Édesapaként azonban ezen túlmenően azt szeretném, ha a lányaim komoly céljai is megvalósulnának a medencében.

A Nagy Sportágválasztó szóvivőjeként azt kívánom, hogy minél többen sportoljanak, mert ez az egészség alapja. A saját céljaimat illetően: januártól folytatom a sportos életmódot, a munkámban pedig tovább szeretném fejleszteni a gödöllői vízilabdaéletet” – tette hozzá Kiss Gergő.

Fotó: MTI/Illyés Tibor

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
powerage
2024. január 01. 19:13
Kimaradt Milák Kristóf fogadalma: megígérte, hogy ha nem is jár le edzeni a medencébe, azért minden nap le fog zuhanyozni.
Ugandai Bubu
2024. január 01. 16:38
Sok sikert nekik. Őket legalább komolyan lehet venni, nem olyanok, mint a labdakergetők az Olt Felciutesti-ben.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!