Művészi megoldás: amikor a vallási és a szurkolói fanatizmus találkozik! (FOTÓ+VIDEÓ)

2023. december 12. 15:06

Csoda történt a pályán is, mesterhármassal nyert a sereghajtó lyoni csapat.

2023. december 12. 15:06

Vasárnap több szempontból is földöntúli élményben lehetett része, aki kilátogatott a kiesés elől menekülő, sereghajtó Olympique Lyon labdarúgócsapatának stadionjába. A korábban zsinórban bajnoki címeket ünneplő, most meg kifejezetten mostoha napokat élő szurkolók a Toulouse elleni bajnoki mérkőzés felvezetéseként a Szűzanyát és a Notre-Dame de Fourvière-bazilikát ábrázoló transzparensük mellé azt írták: „Lyon, örökké Szűz Mária oltalma alatt”.

A látvány apropóját a Szeplőtelen Fogantatás Ünnepe adta, Lyon városa minden év december 8-án ünnepli a „Fények fesztiválját”. Ez a hagyomány 1852 óta (ekkor leplezték le a Fourvière-kápolnában Szűz Mária aranyozott bronzszobrát) többek között egy több ezer ember részvételével zajló fáklyás körmenetet is magában foglal. A bazilika a 19. század vége óta tornyosul Lyon fölé a Fourvière dombokról, ez a város egyik nevezetessége.

Az egyház igyekszik hangsúlyozni a „Fények fesztiváljának” vallási jelentőségét, amely eredetileg abból a hagyományból ered, hogy Mária tiszteletére gyertyát helyeznek el az ablakokba. December elején turisták milliói özönlenek Lyonba, hogy megcsodálják a művészi fényinstallációkat, ez a néhány nap az év fénypontja, különösen a Notre-Dame de Fourvière-bazilikában.

Ilyen előzmények után nem csoda, hogy a gyepen is kisebb csoda történt: a lyoni csapat a szezon során először nyert hazai pályán a bajnokságban, Alexandre Lacazette mesterhármasával verte a vendég Toulouse gárdáját – de egyelőre ezzel együtt is utolsó.

A mérkőzés összefoglalója és a szurkolói látványkép az alábbi videóban tekinthető meg!

Fotó: Olivier Chassignole/AFP

 

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Pneumaticus
2023. december 13. 07:30
Igen! Vissza a gyökerekhez, vissza az identitáshoz, vissza a normalitáshoz! Keresztény hit, imádság, helyi hagyományok, város/hazaszretet, foci, férfias játék - mind nagyon oké!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!