Öngyilkos lett a doppingvádak miatt – a vezetőedző felelősségét firtatta korábban

2023. június 28. 15:24

Harmincöt évesen vetett véget az életének a doppingvádak miatt eltiltott és érmeitől megfosztott sportoló. Magára hagyták a sportvezetők – vélik néhányan.

2023. június 28. 15:24
null
Csisztu Zsuzsa
Csisztu Zsuzsa

Doppingvétség – kitaszítottság – öngyilkosság 

Két éven belül már a második kazah súlyemelő követett el öngyilkosságot.Most éppen Vlagyimir Szedov, aki nem tudta földolgozni, hogy ünnepelt sportolóból kitaszított, eltiltott és mindentől megfosztott „senki lett". Szedov rendkívül sikeres súlyemelői karrierjét a doppingolás tette tönkre, 35 éves korában lett öngyilkos. Ez derült ki a kazahsztáni rendőrség közleményéből – írja az insidethegames.

Szedov a jelek szerint egy ideje nem lépett kapcsolatba sem a barátaival, sem a rokonaival, és körülbelül hat hónapja mentális problémákkal küzdött.

A képen: Vlagyimir Szedov  2010-ben Antalyában, a világbajnokságon. Ekkormég ígéretes pályafutás előtt állt. Fotó: MUSTAFA OZER / AFP
A képen: Vlagyimir Szedov 2010-ben Antalyában, a világbajnokságon. Ekkormég ígéretes pályafutás előtt állt. Fotó: MUSTAFA OZER / AFP

Szedov 20 évesen negyedik lett a 2008-as pekingi olimpián, 2009-ben, Dél-Koreában pedig világbajnoki címet szerzett a régi, 85 kilogrammos súlycsoportban. Aranyérmét azonban elvesztette, amikor 2008 és 2016 között minden eredményétől megfosztották, miután a pekingi tárolt mintájának újbóli elemzése pozitív lett a tiltott szteroidra, a sztanozololra. Ez volt Szedov második doppingvétsége, aki 2006 és 2008 között, tinédzserként kétéves eltiltását töltötte le. 

Nem ő lenne az egyedüli, akinek a pályafutása ebben a különösen doppingérzékeny sportágban így ért véget, de az valóban a tragédia mélységét jelzi, hogy ő volt azon kevesek egyike, aki meg merte nevezni a szerinte „főbűnöst", aki persze érintetlen maradt a botrányok kapcsán. 

Szerinte a válogatott többi tagja félelemben élt Nitől. Az edzővel való vita miatt Szedov idegösszeomlást kapott a 2016-os országos bajnokságon korábban. 

Utolsó versenye a 2016. áprilisi Ázsia-bajnokság volt, néhány héttel azelőtt, hogy bejelentették az újbóli pozitív analízisének hírét, valamint nyolcéves eltiltását, amely halálakor még mindig érvényben volt.

A hosszú, de eredménytelen fellebbezési folyamat 2019-ben ért véget, amikor a hosszú eltiltást kiszabták.

Szedov nyilvánvalóan abban reménykedett, hogy edzősködni fog, de ezt nem tudta megtenni, amíg fel volt függesztve.

Ilja Iljin – a kétszeres kazahsztáni súlyemelő olimpiai bajnok, akit doppingvétség miatt szintén mindkét aranyérmétől megfosztottak korábban – így beszélt Szedov tragikus öngyilkossága kapcsán:

amelyben ő csak része volt a rendszernek, ahol csak a munkáját végezte" – mondja saját helyzetének minden keserűségével együtt a kitaszított „ex-bajnok". Iljin szerint a kazah súlyemelő-szövetségnek nem kellene többé mindenáron az érmeket hajszolnia, és

szerinte több támogatást kellene nyújtania a doppingoláson ért sportolóknak. Ők is a mi embereink, nem szabad megfeledkeznünk róluk

– mutat rá az eredményhajszolás legcsúnyább arcára az egykori sportoló. 

Látva Szedov tragikus esetét, az elgondolkodtató, hogy amennyiben egy valóban doppingvétséget elkövető sportoló élete ennyire képes felborulni ezen döntéseket követően, vajon mit élhet át az a versenyző, akit esetleg ártatlanul vádolnak meg...

A nyitókép illusztráció. Fotó: Istockfotó. 

 

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Hyazinth
2023. július 07. 22:27
Öngyilkos lett a súlyemelő, aki azt mondta: - Ni!
cselponthu-blog
2023. július 07. 19:31
Én a hangyákat tisztelem, mert ők a testsúlyuk 6.000% át képesek elcipelni Budapesttől a Don-kanyarig, a Szarvasbogarak is bivalyerősek. A Borsodi bivaly sör is bivalyerős, 6,0 % v/v. Aki meg szerencsejátékozik, az tudja, hogy a Hamming-távolság egy totszelvény permutációja során egy jelkülönbség.
Sanchez
2023. június 28. 23:16
A neve miatt lett gyanús!
need-info
2023. június 28. 18:23
Doppingolt nem? Akkor szabályt vétett, de az életét emiatt nem kellett volna eldobnia. Kívülről erős, belülről meg törékeny. A látszat sokszor csal... RIP!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!