Meglepetés: megugrott a boltok forgalma a friss adatok szerint!

2024. május 07. 11:46

A friss adatok szerint a gyengébb év elejét követően márciusban újra nőtt a boltok forgalma, és a következő hónapokban is kitarthat a lendület. A piaci szférában a szokásos év eleji béremelések ugyanis jellemzően márciussal záródnak le, így a fogyasztók április elején kapták kézhez a megemelt bérüket, ami erős tavaszi keresletet vetít előre.

2024. május 07. 11:46

Elemző: Molnár Dániel a Makronóm Intézet senior makrogazdasági elemzője 

Márciusban jelentős lendületet vett a kiskereskedelmi forgalom, havi alapon 2, míg éves szinten 4,2 százalékkal nőtt a volumen. Vagyis a gyengébb januári-februári forgalom után márciusban már érdemben kedvezőbb folyamatokat mutatnak az adatok. Ez azt is jelenti, hogy az első negyedéves, az elemzői várakozásoknál kedvezőbb GDP-számokban a fogyasztás játszhatott jelentős szerepet. 

Jelentős bővülés az élelmiszerek forgalmában 

A havi növekedéshez hozzájárult az élelmiszer-forgalom és a nem élelmiszertermékek forgalma: előbbi 0,8, míg utóbbi 0,9 százalékos bővülést mutatott februárral összevetve. Az élelmiszer-forgalom volumene így éves alapon már 5,7 százalékkal haladta meg az előző évi szintjét.  

Ebben a legnagyobb szerepe a jövedelmi helyzet javulásának van, a gyors ütemű béremelkedés az elmúlt időszakban a jegybanki toleranciasávba lassuló inflációval együtt érdemben növelte a vásárlóerőt, és ez a kiskereskedelmi adatokban is megjelenik.  

Éves alapon már a nem élelmiszertermékek forgalma is növekedést mutatott – 0,6 százalékosat –, ami azt jelzi, hogy az óvatossági motívum lassan, de biztosan oldódik a fogyasztók körében. 

Mit hozhatnak a következő hónapok?

Várakozásaink szerint a kiskereskedelmi forgalom a következő hónapokban ismét lendületet vehet. A piaci szférában a szokásos év eleji béremelések jellemzően márciussal záródnak le, így a fogyasztók április elején kapták kézhez a megemelt bérüket. Ez pedig a jövedelmi helyzet javítása mellett az óvatossági motívumot is tovább oldhatja, vagyis már nemcsak az élelmiszer-forgalom esetében, hanem a nem élelmiszer jellegű termékek körében, a halasztható fogyasztási cikkek vásárlásában is számottevő növekedés következhet be a következő hónapokban. A fogyasztás felfutása pedig jelentős támaszt adhat a növekedési kilátásoknak az idei évben, miközben a külpiacaink, elsősorban Németország, továbbra is visszafogott teljesítményt nyújtanak. 

Kapcsolódó:

Címlapfotó: MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

 

 


További cikkeinket, elemzéseinket megtalálják a makronom.hu oldalon. 

 

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-83
2024. május 19. 04:48
🍓 ️ ­­­I­­g­­­a­­­z­­­i n­­­i­m­f­o­­­m­á­­n­­­i­á­­k­­ 👉 𝐖­­𝐖­­­𝐖­­­.­𝐗­𝟏­­𝟖­­.­­­𝐅­𝐔­­­𝐍
2024. május 07. 20:29 Szerkesztve
200%-os dupla árak mellett egy 0,6 %-os forgalomemelkedés az min. 44,7-%-os forgalmi visszaeseés.
konfucius
2024. május 07. 18:30
Kamuszag van. A kedvenc kávém pontosan két és félszer annyiba kerül mindenhol, mint az egész háború előtt. Ugyanígy a száraztészták, kartellszerűen mindenhol a háromszorosába kerülnek. A jó kurva anyjukat a boltoknak.
Ízisz
2024. május 07. 14:39
Z. te szerencsétlen kurva!!! "törölt felhasználó 2024. május 07. 11:59 Hazudtok, mint mindig. 1. Az áprilisban kézhez kapott magasabb bértől hogyan ugrott meg a márciusi költés?" Nem az áprilisban kézhez kapott magasabb fizetéstől ugrott meg a márciusi költés!!! Hanem az év eleji béremelések miatt!!! Na fuss neki mégegyszer köcsög kurva!!!👇 "A friss adatok szerint a gyengébb év elejét követően márciusban újra nőtt a boltok forgalma, és a következő hónapokban is kitarthat a lendület. A piaci szférában a szokásos év eleji béremelések ugyanis jellemzően márciussal záródnak le, így a fogyasztók április elején kapták kézhez a megemelt bérüket, ami erős tavaszi keresletet vetít előre." Szívesen!!! 😎
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!