Tuvalu külügyminisztere térdig a vízben állva figyelmeztet: országa hamarosan elsüllyed

2021. december 03. 21:52

Tuvalu jogi lehetőségeket keres arra, hogy megőrizze a területekhez tartozó tulajdonjogát és elismerését államként abban az esetben is, ha a klímaváltozás elsüllyeszti a csendes-óceáni szigetországot – közölte Simon Kofe, Tuvalu külügyminisztere.

2021. december 03. 21:52
null
Fekete Kíra

Az egész világ felfigyelt a tuvalui külügyminiszter akciójára

A szigetország jelenleg körülbelül 11 ezer lakossal rendelkezik, a legmagasabb pontja mindössze 4,5 méterrel van a tengerszint felett. Egy 2011-es ausztrál kormányzati jelentés szerint 1993 óta a tengerszint évente körülbelül 0,5 cm-t emelkedett.

A legrosszabbra készülnek Tuvalu lakosai, hamarosan eláraszthatja a víz a szigetországot és még előtte el kell hagyniuk földjeiket

– mutatott rá Tuvalu külügyminisztere, Simon Kofe a Reutersnek adott interjúban.

„Megvizsgáljuk azokat a jogi lehetőségeket, amelyekkel megőrizhetjük a tengeri zónáink feletti tulajdonjogunkat és a nemzetközi jog értelmében államként való elismerésünket. Ezek olyan lépések, amelyeket a jövőre nézve meg kell tennünk” – fűzte hozzá Kofe.

Az elmúlt napokban olyan képeket osztottak meg a közösségi platformokon, ahol jól látszik, hogy 

Kofe az ENSZ COP26 klímacsúcsán tartott beszédét a tengerben, térdig a vízben állva rögzítette

– a miniszter ezzel a lépéssel arra hívta fel a figyelmet, hogy sürgős lépéseket kell tenni az éghajlatváltozás megakadályozására. Kofe azt is elmondta, hogy a COP26 konferencián adásba került videóbeszédet egy olyan helyen tartotta, amely korábban szárazföld volt.

Forrás: Reuters
Forrás: Reuters

Inkább a földdel együtt süllyednek el, mintsem elhagyják a hazájukat

„Nem gondoltuk, hogy a képek vírusként terjednek majd. Nagyon örültünk neki, remélhetőleg mindenki megérti az üzenetét és komolyan veszi azokat a problémákat, amelyekkel Tuvaluban mi minden nap szembesülünk” – hívta fel a figyelmet Kofe.

Kofe szerint a lakosok hozzáállása a változáshoz megoszlik, az idősebb generáció egy része akkor sem költözne el, ha a földdel együtt kellene elsüllyednie. 

„Egy dolog világos: az emberek nagyon szorosan kötődnek a földjükhöz” – zárta gondolatait a külügyminiszter.

Borítókép: Devpolicy

Összesen 66 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ben Jeremiah
2021. december 09. 08:50
Mondjuk, Tuvalu a tuvaluiaké. Fogjanak lapátot, rendeljenek földet, és építsenek egy nagy hegyet. Nehogy már azt akarják, hogy más csinálja meg helyettük. (A négerek helyett építettek az emberek afrikában utakat, gyárakat, kórházakat, iskolákat - és azt mondják, elnyomták őket. Nem kéne még egyszer bemenni ebbe az utcába.)
vastaps
2021. december 07. 19:27
...emlexem, regebb az ozon -reteggel volt divat' riogatni...lecsengett. Most van ez...
elfújta az ellenszél
2021. december 07. 19:26
Tuvalu a világelsők közé tartozik potyalesésben. A nemzeti össztermék nagy részét az 5 millió dolláros jogdíj adja, amit a @tv használati jogának átengedéséért kapnak különböző tévétársaságoktól Most egy másik bőrt is le akarnak húzni a nyilvánosság-iparról
Szittya Attila Bendegúz
2021. december 07. 19:25
Nekem is a hollandok jutottak eszembe. Amikor még nem voltak herélt buzzancsok, területeket hódítottak el az óceántól. Valóban, a gátépítés jó megoldás lenne itt is. Csak dolgozni kellene.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!