Halálos fenyegetés jelenthetnek a szélturbinák az élővilágra

2021. július 16. 20:23

A dél-afrikai Verreaux sasok komoly veszélyben vannak, amióta a szélerőművek fejlesztői felfedezték, hogy a madarak által kedvelt tájak kitűnő helyszínül szolgálnak szélturbinák telepítésére, a területen uralkodó légáramlás miatt.

2021. július 16. 20:23
null

A helyzet egyre nagyobb aggodalomra ad okot; a kutatók rendszeresen találnak tetemeket a szélturbinák alatt, miután a madarak nekirepülnek a gyorsan forgó lapátoknak vagy áramütést szenvednek a szélerőművek villanyvezetékeitől. 

Az utóbbi években jelentősen megnőtt a szélenergia felhasználása a tengerpartok közelében. A Nemzetközi Energiaügynökség bejelentette, hogy a 2020-ban világszerte hozzáadott szélenergia-kapacitás mennyisége, majdnem kétszerese a 2019-es bővítésnek. 

A megújuló energiaforrás térnyerése általában jó hírnek számít, azonban jelen esetben több figyelmet kell fordítani arra, hogy megelőzzék az állatok tömeges pusztulását. 

A madarak védelme érdekében tudósok egy csoportja kifejlesztett egy eszközt, ami képes megmondani, hogy a Verreaux sasok nagy valószínűséggel hol repülnek egy adott területen belül és hol találhatóak fészkek, így a cégek a szélturbinákat a bemért helyektől távolabbra helyezhetik el. 

Az eszköz működése a sasokra szerelt GPS által gyűjtött adatokon alapul és az eddigi mérések alapján pontosnak bizonyult. Dél-Afrikában egyre több szélerőműpark-fejlesztő használja a szoftvert, csökkentve így a madárpusztulások számát. Sajnálatos módon a sasok mellett más élőlényekre is veszélyt jelentenek a szélturbinák. Például a denevérek is védtelenek a hatalmas lapátszerkezettel szemben. 

Technológiai fejlesztések

A szakértők olyan új technológiák kifejlesztésén dolgoznak, amelyek segítenek a szélerőművek üzemeltetőinek az élővilág védelmében. Az elmúlt években egy wyomingi szélerőműparkban kipróbálták az IdentiFlight kamera alapú megfigyelőrendszert. Segítségével automatikusan észlelhető a sasok jelenléte, és a balesetek megelőzése érdekében leállítja a turbinákat.

A spanyol Vortex cég olyan lapát nélküli turbinákkal kísérletezik, amelyek inkább egy oszlopra hasonlítanak és forgás helyett rezegnek a szélben. 

Bár a technológiai beavatkozások segíthetnek, sokak szerint a legjobb megközelítés egyszerűen az, ha a szélerőműveket a legkevésbé érzékeny területekre telepítik. Emellett pedig nagyobb figyelmet kell fordítani arra, hogy az élővilág milyen mértékben van veszélyben a szélerőműparkok fejlesztése nyomán.

A cikk szerzője Krakkai Alexandra.
 

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2021. július 23. 17:34
A szélturbinának tök mindegy lenne, hogy merre forog. Be kellene tiltani a függőlegesen forgó szélturbinákat, mert azok lecsapkodják a madarakat. A visszintesen forgók viszont nem tesznek ilyent, az áram meg ugyanannyi. Szóval rossz irányba kutatnak ezek a kutatók.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!