Lehetséges kémiai anyagok nélkül tisztítani a vizet?

2021. április 28. 19:28

A víz tisztítására folyamatosan újabb és újabb módszereket keresnek, hogy minél hatékonyabb legyen a folyamat. A buffaloi egyetem kutatói is ezen dolgoztak, amikor felfedezték, hogy a 3D nyomtatott grafén aerogélek rendkívül jól funkcionálnak vízszűrőként.

2021. április 28. 19:28
null

A 3D nyomtatáshoz most egy új típusú grafénalapú festéket készítettek, ami meghozta a várt eredményt. A festékhez két polimert adtak hozzá, hogy megfelelő állagú legyen, majd hatszög alakú hálóba nyomtatták. Ezután a szerkezetet lefagyasztva aerogéllé szárították.

A vízszűrési tesztek rendkívül sikeresnek bizonyultak. A kutatók különböző szennyeződésekkel látták el a vizet, és azt vizsgálták, hogy milyen hatékonysággal tudja azt kiszűrni a nyomtatott szerkezet. Leginkább a szerves anyagokat tudta kiválasztani, ezeket 10 ciklus alatt távolította el 100 százalékosan a vízből. A nehézfémeket, mint például ólmot és krómot, illetve szerves színezékeket is ki tudott választani, azonban kisebb hatékonysággal.

A módszer ígéretesnek bizonyul, ugyanis könnyedén előállítható nagyobb méretben, illetve újrafelhasználható. Ráadásul semmilyen kémiai anyagot nem kell használni a víz megtisztításához, ami környezetvédelmi szempontból nagyon fontos.

A cikk szerzője Blősz Dalma.

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
MZperXXL
2021. május 10. 21:20
Homokszűrő - Budapest ivóvizének jelentős része így kerül ki a Dunából. Aztán kezelgetik még, de az alap a homokrétegen keresztül végzett tisztítás.
T. Péter
2021. május 10. 21:19
Így van. Én nem csak a természetben, hiszen például az aktívszenet is régóta használjuk, nagyon elterjedt módszer. Szerzőnk turizmusból és vendéglátásból szerezte a diplomáját. Lehet, hogy vajmi keveset ért a fizikához és kémiához? :-))
kizökkentidő
2021. május 10. 21:19
"Lehetséges kémiai anyagok nélkül tisztítani a vizet?" Hülye kérdés hiszen a természetben számtalan nem kémiai eszközzel tisztított víz található, ilyen pl. az esővíz, hogy a leggyakoribbat említsem.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!