A magyar cég, amely a Nílus vizét tisztítja

2022. december 01. 06:06

A bérelt garázsos sufniműhelyből immár Európa trónjára tör a hazai víztisztító technológiával foglalkozó vállalat.

2022. december 01. 06:06
null

Borsos Krisztina, a Hidrofilt Kft. ügyvezetője volt a vendége a Trend FM Fejlődik a hazai című műsorának november 22-én.

A ivóvízkezeléssel, technológiai vízkezeléssel és az ipari szennyvízkezeléssel foglalkozó céget 1990 januárjában alapították az egykor a Nagykanizsai Finommechanikai Vállalatnál, illetve annak jogutódainál alkalmazott szakemberek. A munka egy bérelt garázsban kezdődött, az alkatrészhiány annyira mindennapos volt, hogy a dolgozók gyakorlatilag mindent maguk gyártottak. 

A gyors fejlődés annak (is) volt köszönhető, hogy egy idő után a Hidrofilt folyamatosan szemmel tartotta és be is szerezte a nyugati technológiákat:

elsők között alkalmazta például a vízkezelésben a membrántechnológiát.

Ez a szemlélet egy pillanatra sem szünetelt azóta, a cég ma is azon van, hogy a külföldi technológiát – beleértve az amerikait is – a versenytársak előtt tudja alkalmazni Magyarországon vagy a régióban. 

Globális piaci törekvések

A terjeszkedés törvényszerű volt. A 10 ezer négyzetméteres nagykanizsai telephely 2017-ben Érden bővült raktár- és irodaépülettel – az utóbbi kapacitást a tehetséges mérnökök céghez csábítása miatt egyébként is folyamatosan szem előtt tartják. Az idei év a magyarországi növekedésről szólt, jövőre a lengyelországi telephelyet fogják bővíteni. 

Az egykori garázsműhely mára Közép-Európa egyik legnagyobb vízkezeléssel foglalkozó vállalatává vált, amelynek berendezései több mint harminc országban vannak jelen. Magyarországon több mint másfél, világszerte pedig mintegy 3 millió embernek szolgáltatnak ivóvizet, ipari berendezéseiket pedig olyan helyeken is használják, mint a Paksi Atomerőmű, Lengyelország legnagyobb erőműve, az Egyesült Arab Emirátusok egyik legnagyobb energiaközpontja, de

nevükhöz fűződik az egyik egyiptomi erőműhöz szükséges, a Nílusból származó víz ipari tisztítása is.

A fejlesztésekhez a vállalat természetesen igénybe veszi mind a kormányzati pályázati forrásokat, mind a Külgazdasági és Külügyminisztérium kapcsolati tőkéjét. Az eszközbeszerzések, innovációs projektek, amelyeket a pályázatok útján megvalósítottak, így tudtak a versenyképességi növekedés szolgálatába állni, kiegészülve a távoli országok piacainak meghódításával. A Hidrofilt újabb és újabb, mérföldkőnek is beillő célokat tűz ki maga elé. A vezetés jelenleg például azt szeretné elérni, hogy a vállalat legyen az első olyan piaci szereplő, amely teljesen automatizált vízkezelő rendszert állít elő.

Modern Gyárak Éjszakája

A Hidrofilt Kft. is részt vett a Modern Gyárak Éjszakája eseményen, amely a Modern Mintaüzem Program részeként segít a hazai cégeknek a tapasztalatok cseréjében. Borsos Krisztina elmondta: a sláger náluk a vízlaboratórium volt, ahol különleges kísérleteket láthattak az érdeklődök, de rengetegen érdeklődtek az Ecuadorba szállítandó konténeres minivízmű iránt is, amely egy olajfinomítóban fog üzemelni. Ami a partnercégeket a legjobban érdekeli, az

elsősorban a vállalat munkaszervezése és vállalatirányítási tervezőszoftvereinek működése. 

Az adásban elhangzott: a cég sikereiben kulcsfontosságú szerepet játszik az a gördülőkényen együttműködő szakembercsapat, amelyben mindenki – gépészmérnökök, informatikusok és villamosmérnökök – azért dolgoznak, hogy a legújabb technológiák segítségével egyfelől egészséges ivóvizet tudjanak biztosítani, másfelől a speciális szegmensekben, például erőművek esetén vagy újabban a hidrogéngyártásban kiváló minőségű vizet tudjanak előállítani. 

Nagyívű ipari tervek és jövőkép

Borsos Krisztina elmondása szerint a cég kiemelt és egyik legfontosabb területeként tekint az ipari szennyvíztisztításra. Nem titkolt célja egy olyan technológia kialakítása, amely például Magyarországon ipari tekintetben 100 százalékosan vissza tudná forgatni az elhasznált vizet, ahelyett hogy a folyókból pótolná az egész mennyiséget. Az eljárás lényege az lenne, hogy a tisztítás folyamán nem csak a káros, hanem az újra felhasználható anyagokat is kivonnák, így gyakorlatilag

mindent hasznosítanának az eljárás során, amely nem csak óriási megtakarítást jelentene az ipari vállalatoknak, de a környezetvédelmi célok közé is tökéletesen illeszkedne.

A jövő terveivel kapcsolatban elhangzott: a Hidrofil a továbbiakban is a kapacitásbővítésben és a technológiai innovációban a legérdekeltebb. A konkrét célkitűzés az, hogy a cég a saját területén Európa trónjára kerüljön. Az út nehéz lesz, de nem lehetetlen végigmenni rajta: 7-8 vállalatot kell megelőzni ahhoz, hogy az álom valóra váljon.

Fotó: Hidrofilt Kft.
 

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Namond
2022. december 04. 01:52
Idézet a cikkből; "A ivóvízkezeléssel, technológiai vízkezeléssel és az ipari szennyvízkezeléssel foglalkozó céget 1990 januárjában alapították az egykor a Nagykanizsai Finommechanikai Vállalatnál, illetve annak jogutódainál alkalmazott szakemberek. A munka egy bérelt garázsban kezdődött, az alkatrészhiány annyira mindennapos volt, hogy a dolgozók gyakorlatilag mindent maguk gyártottak." 
zoli567
2022. december 01. 19:29
abszolút igazad van, jól ismerem a technológiát, Európában kb 40 hasonló cég van, semmi extra , amit kinálnak
pipa89
2022. december 01. 14:46
Jó lenne, ha tágítanád a világlátásodat, öregem! Ahogy van szar ember a magyarok között is bőven, úgy a zsidók között is van, vagy a németek, angolok etc. között is. Nincs olyan, hogy kollektív bűnösség!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! A pénzhatalom sem csak zsidókból áll, a pénzhatalom nem egyenlő USA, ahogy a pénzhatalom nem egyenlő Izrael! Hogy ez mennyire így van: Soros miért ellensége Izraelnek és fordítva? Olvass, lépj túl a saját előítéleteiden, mert szűkítik a látótered és a józan ítélőképességedet!
august
2022. december 01. 14:43
Pontosan mi is benne a magyar??? ---------- Ezzel az erővel azt is kérdezhetnéd, hogy a Rubik kockában mi a magyar?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!