Alvásmegfigyelés távból, zavaró eszközök nélkül

2021. április 01. 22:14

Az új Google Nest Hub nyomon követi a felhasználók testmozgását az ágyban, annak érdekében, hogy személyre szabott alváskövetési jelentéseket készítsen. A készülék radar alapú szkennelési technológiája érzékeli a mozgást, beleértve a köhögést, a horkolást, valamint a fény- és hőmérsékletváltozásokat.

2021. április 01. 22:14
null
Azonban az új funkciót némi támadás érte az adatgyűjtés tekintetében. 

A bírálók azt sérelmezték, hogy a felhasználók az egyik legkiszolgáltatottabb állapotukban tálcán nyújtják át személyes adataikat.
A Google szerint az új funkciókat "a magánélet szem előtt tartásával fejlesztették ki" - és az összegyűjtött adatokat nem fogják személyre szabott hirdetések létrehozására felhasználni. 

A tulajdonosok választhatják a mozgáskövetés és a mikrofon letiltását, és a tárolt adatok törlését is. Ez úgy kivitelezhető, hogy a mozgáson vagy hangon keresztül összegyűjtött információkat a készüléken, helyben dolgozzák fel, de a névtelen alvási események adatait a Google felhőszerverén tárolják. Ez magában foglalja a lefekvést, az ébrenlétet, a pihenést vagy a köhögést is.

Az eszközzel kapcsolatban sok a kérdés 

Például, hogy mi történik az alvásminőséggel kapcsolatos adatokkal? Ki és mire használja fel? Rossz nyelvek szerint felmerül annak lehetősége is, hogy egy biztosító társaság kapja meg az adatokat. A Google bevételeinek legnagyobb részét a személyes adatok hasznosításával szerzi. Ezért naivitás lenne azt gondolni, hogy egy a felhasználók javait szolgáló eszközről lenne csupán csak szó. 

A már korábban tesztelt chipet fogják alkalmazni 

A Google Soli chipet először arra használták, hogy a Pixel 4 okostelefon-felhasználók visszahallgathassák a hívásokat, szüneteltethessék vagy átugorhassák a zeneszámokat, ujjaikkal a levegőben intve, a költségek csökkentése érdekében a Pixel 5-ről már eltávolították. Most a Nest 2 felhasználói képesek lesznek olyan funkciók aktiválására, mint például a riasztás elhalasztása, de adatokat gyűjt személyre szabott alvási tippek és időrendek előállítására is. Kezdetben ingyenes előnézetként, majd később a Google elmondása szerint előfizetési díjat számíthatnak fel.

2019-ben Brandon Barbello, a Pixel termékmenedzsere a The Verge- nek elmondta, hogy a technológia rendkívül pontosan érzékel, melyet aztán egy tudományos cikk is alátámasztott, hogy az egyes ujjmozgások "milliméter alatti pontossággal" nyomon követhetőek.

Ezzel ellentétben az Ars Technica arról számolt be, hogy az eszköz a nagy, karlengető gesztusok észlelésére korlátozódik.

Nem invazív technológia

Richard Lister, a Radical Rest szerzője szerint a technológia, mely aktív mozgást figyel alvás közben nem hasznos. A nem invazív technológia, például az órák vagy a gyűrűk, hasznosabbak lehetnek az alvás megfigyelésében, mint a konkrét mozgás figyelés. 

Miért a chipes megoldás

A Nest vezető termékmenedzsere, Ashton Udall blogjában arról írt, hogy alternatív módszert szeretnének kínálni azoknak az embereknek, akik nem akarnak az ágyban, eszközt viselni, de szeretnék alvási szokásaikat jobban megismerni.

A kialvatlanság vagy alváshiány rengeteg mindenre hatással van, például negatívan befolyásolhatja a hangulatot, az energiát, a stressz szintet, az étrendet, és a termelékenységet. 

A Google közölte, hogy a Nest Hub alvásérzékelő funkcióinak és a tavaly megvásárolt fitneszkövető cég, a Fitbit alvásanalitikájának integrálására törekszik.

A Nest 2 intelligens kijelzővel van ellátva, amely igazodik a szoba fényerejéhez, és lehetővé teszi a felhasználók számára videók lejátszását, valamit digitális képkeretként is működhet. A Nest Hub a Google egyik legrégebbi okos-otthoni eszközeke, kompatibilis számos más csatlakoztatott intelligens eszközzel, beleértve a lámpákat és a termosztátokat is.

A cikk szerzője: Szalga Bogi

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!