Észrevette? Megváltozik a Google, a Facebook és az Apple működése az EU szabályai miatt

2024. március 07. 17:46

Az EU területén hatályba lépett a digitális piaci törvény (DMA), amely szigorításokat tartalmaz a tisztességes verseny fenntartása érdekében, így a nagy technológiai cégek monopolhelyzete megszűnik.

2024. március 07. 17:46
null
Maráczi Tamás
Maráczi Tamás

Nyitókép: Egy férfi telefonál a Google logója előtt egy barcelonai kiállításon 2024. február 27-én / forrás: PAU BARRENA / AFP

 

A digitális piaci törvény (DMA) szigorítást vezet be a technológiai ipar szektorában, a jogszabály (kimondatlan, de felismerhető) célja, hogy visszaszorítsa a hat nagy tech óriás (Amazon, Apple, Google, Meta, Microsoft és a ByteDance (a TikTok anyavállalata)) piactorzító működési gyakorlatát. Az új szabályozás alapján az online platformoknak innentől kezdve 

választási lehetőséget kell biztosítaniuk a felhasználók számára, ezzel élénkítik a versenyt riválisaikkal.

A törvény megsértése szigorú szankciókat von maga után, a vállalat globális bevételének akár tíz százalékát elérő pénzbírsággal is sújthatják őket - írja a CNN.

A változás érinti többek között az Apple app store funkcióját, a Google keresőprogramját, illetve levelezőrendszerét, a Meta WhatsApp szolgáltatását.

Az Apple közölte, hogy az iPhone applikációk más app store-okból is letölthetők lesznek. A Google jelezte, hogy a keresőprogramja a saját tulajdonában álló vásárlási vagy utazási foglalási oldalain kívül más rivális weboldalakat is fel fog ajánlani a rendszerben kereső felhasználók számára, illetve az Android-használók számára engedélyezni fogja az egyéb keresőprogramok  és a Chrome-on kívül más program alkalmazását is. 

Ezen kívül 

összeköttetés létesül a Signal és a Viber üzenetküldő szolgáltatások, illetve a Meta Messengere és a WhatsApp platformok között,

üzenetet lehet majd közvetlenül küldeni egyik platformról a másikra.

A változtatások oka, hogy az európai döntéshozók évek óta dolgoznak azon, hogy a technológiai óriásvállalatokat szűkebb keretek közé tereljék, úgy tartják ugyanis, hogy 

ezek a cégek monopolizálták a digitális piacokat, a fogyasztók személyes adatait felhasználva építettek ki újabb és újabb piacokat.

Az amerikai hírtévé emlékeztet, hogy az EU-ban az elmúlt években több szabályozás napvilágot látott más a digitális szektorban, így szabályozták a digitális adatvédelmet, a közösségi médiát és hamarosan a mesterséges intelligenciát is. 

A szabályozások olyan digitális ökoszisztémát hoznak létre, amelyben a felhasználók kevésbe lesznek kiszolgáltatva a nagy tech cégek ajánlatainak, jobban ellenőrizhetik saját adataik felhasználását. 

Így például a felhasználó kérheti, hogy a Google kereső ne dokumentálja keresési találatait, 

és azokat ne adja át saját YouTube-csatornájának, így az algoritmus nem kreál célzott reklámokat, üzeneteket számára azok alapján. 

Az adatvédelem mellett az új törvény egy másik előnyt is biztosíthat a fogyasztóknak: a versenyhelyzet erősítése által vélhetően a jelenleginél olcsóbbak lesznek a digitális szolgáltatások.


 

 

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
MaBaker
2024. március 07. 21:01
Attól miért lesz jobb, hogy appok között mennek majd az üzenetek? Ha valakit eddig nem tudott lekövetni a sok mocsok social média app, akkor majd innentől mégiscsak?
Zsolakomarom
2024. március 07. 18:41
"választási lehetőséget kell biztosítaniuk a felhasználók számára, ezzel élénkítik a versenyt riválisaikkal" jol hangzik, csak nincsenek rivalisaik, igy milyen verseny fog elenkulni? a trump-bukkbol meg a szittya bukkbol se lett semmi, persze ugy nehez h erre egy fillert se adott a magyar kormany, kinai horkolasgatlora meg majdnem 300 milliard forintot pedig egyforman vedenek a kovidtu, csak a szittya bukkbol nem tudtak volna olyan egyszeruen kilopni a penzt a zsideszesek, mint a kinai uzletbu
robertdenyiro
2024. március 07. 18:21
Efféle témák, ez lenne a terület ahol az EU-nak valóban dolga van és értelme is, amiért létrehozták. A migránssimogatás, a tagállamok migrációs politikájába való belepofázás, a genderfasságok erőltetése, az EU-n kívüli országok háborús megsemmisítésének aktív támogatása nem tartozik a feladataik közé. Nagyon jó lenne ha ehhez tartanák magukat brüxelben. Sajnos, mindaddig amíg a több száz fős, idegen hatalmak szolgálatába állt ügynöki csapat intézi az EU ügyeit, nem sok esélyt látok erre.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!