Fizikális összeköttetésbe kerülhetünk növényeinkkel

2021. február 08. 19:04

A nyakon viselhető BioCollart úgy tervezték, hogy valós idejű visszajelzéssel segítse a növénytulajdonosokat abban, hogy minél jobban megértsék növényeik igényeit.

2021. február 08. 19:04
null

A szobanövények gondozása sokaknak kihívást jelent, hiszen nem könnyű meghatározni, hogy pontosan mire is van szüksége a növénynek. A helyes gondviseléshez nagyon sok tényező együttállására van szükség: a talaj minősége, a víz és a napfény mennyisége, valamint a kártevők fertőzése. Ezek az igények ráadásul fajtánkként eltérnek.

BioCollar lehetővé teszi a növény tulajdonosának, hogy helyesen és egyenként azonosítsa a szükségleteket, és ez által megfelelő intézkedéseket tegyen azok gondozása érdekében, ahelyett, hogy nagyobb kárt okozna.

A növényeink jóval többek egyszerű dekorációnál, nagy hatást gyakorolnak testi-lelki egészségünkre és hozzájárulnak otthonunk tisztább levegőjéhez. Sok embernek azonban problémát jelent a növényeinek gondozása, mert bár a legtöbb szobanövény egyszerű igényekkel rendelkezik, sok mindenre kell figyelni és fajtánkként eltérnek egymástól. A koppenhágai interakciótervező intézet, hallgatói által tervezett BioCollar, egy közvetítő akar lenni a növények és az emberek között.

A nyakon hordható eszköz célja az empátia kiépítése viselője és növénye között.

A BioCollar két eszközből áll, egy érzékelő, amit a növény kaspójába kell helyezni, a másik pedig egy gallér, amit a – háziállat tartókkal ellentétben – a gazda visel.  Így összeköttetésbe kerül a növény és a gallér, ezután viselője valós idejű visszajelzést kap a növény igényeiről. Például a tulajdonos feszesebbnek érezheti a gallért, ha a növénynek vízre van szüksége, vagy felmelegszik, ha a növény túl sok napfényt vesz fel, és rezeg, ha a növényt kártevők fertőzik meg. A BioCollar projekt jelenleg az első tesztelési szakaszban tart, eddig több mint 100 alany próbálhatta ki.

A BioCollar-t egy nagyobb rendszer, a BioPermit részeként tervezték. Jelenleg a rendszer spekulatív, azzal a céllal, hogy teszteljék a jövőbeni lehetőségeket egy olyan esetleges érzékelő kifejlesztésére, mely átalakítja a növény szükségleteit haptikus jelzéssé. 
Az eszközzel kétségkívül közelebb kerülhetünk a növényekhez, akik ez ideáig tulajdonosaik megfigyelésére alapozhatták jóllétüket. Bizonyára a megértés és beleélés a növények felé tanúsított empátiát ugrásszerűen növeli majd, köszönhetően a BioCollar-nak.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!