Délkelet-Ázsia gazdasága rosszabbul teljesít a vártnál

2020. október 27. 14:25

A koronavírus-válság utáni fellendülés akadozóbb lesz a délkelet-ázsiai régióban, mint amire korábban számítottak a szakértők a növekvő fertőzésszámnak és az amerikai-kínai súrlódásoknak köszönhetően – jelentette ki az IMF.

2020. október 27. 14:25
null
Takács Zsolt

A Valutaalap szerint a régió gazdasága 2,2 százalékkal zsugorodik 2020-ban. Júniusban még 0,6 százalékos csökkenéssel számoltak, de az Indiában, Fülöp-szigeteken és Malajziában tapasztalható óriási gazdasági zuhanás miatt csökkentette az IMF a régióra vonatkozó előrejelzését.

A Nemzetközi Valutaalap viszont Kínára vonatkozó előrejelzését javította, 1,9 százalékra.

A harmadik negyedéves kínai növekedést az infrastruktúra és ingatlanpiaci beruházások húzták, de az egészségügyi eszközök és az otthoni munkavégzéshez szükséges eszközök exportja is drasztikusan nőtt.

A délkelet-ázsiai régió GDP-je 6,9 százalékkal nőhet 2021-ben, amely 0,3 ponttal magasabb becslés, mint júniusban. Jonathan Ostry, az IMF délkelet-ázsiai hivatalának vezetője elmondta, hogy

az évtized közepén is még 5 százalékkal alacsonyabb lesz a GDP, mint a vírus megjelenése előtt volt

a munkaerőpiac problémái és az alacsony magánbefektetések miatt.

Az IMF szerint a gazdasági aktivitás a fejlődő országokban jövőre normalizálódhat, de továbbra is a vírus előtti szint alatt marad.

Kínában az önkormányzatok adóssága 849,5 milliárd dollárra nőtt, ez 35,8 százalékos növekedés éves bázison, ami komoly problémát jelenthet.

(Borítókép: MTI)

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!