Ön is jobban szereti a kutyáját, mint a szomszédját?

2017. november 04. 21:31

Egy kutatás szerint az emberek jobban együtt éreznek egy sérült kutyával, mint egy felnőtt emberrel.

2017. november 04. 21:31
null
Jack Levin – Arnold Arluke – Leslie Irvine

Egy kutatócsoport 256 egyetemi hallgatóval végzett kísérletet. A diákok újságcikkeket kaptak, amelyek egy szenvedő szereplő megveréséről szóltak. A cikkek tartalma megegyezett, kivéve az alanyt: a különböző cikkekben egy egyéves gyermek, egy harmincéves felnőtt, egy kölyökkutya és egy hatéves kutya voltak a bántalmazást elszenvedők. A diákoknak válaszolniuk kellett arra a kérdésre, hogy mennyire éreznek együtt az áldozattal.

A szociológusok arra az eredményre jutottak, hogy egyrészt nem igaz a vélekedés, miszerint az embereket mindig jobban megérinti az állati szenvedés, mint embertársaiké. A kép ennél összetettebb, elsősorban a szenvedő alany életkora számít: az emberek valószínűleg elsősorban a függő és sérülékeny, azaz fiatal élőlényeket sajnálják. Ebből az a meglepő eredmény következik, hogy az életkor felülír más szempontokat, így a megkérdezettek a gyermekek és kölyökkutyák iránt ugyanolyan szintű empátiát éreztek, de még a felnőtt kutya iránt is többet, mint egy felnőtt ember szenvedése iránt.

Hogy miért? A szerzők szerint a megkérdezettek azt gondolják, hogy a felnőtt ember már képes megvédeni magát, de a gyermekek és az állatok nem. A felnőtt kutyát is valószínűleg nagyra nőtt kölyökkutyaként képzelik el a legtöbben, emiatt sajnálták jobban, mint a bántalmazott harmincéves férfit.
 

***

Ne maradjon le a legfontosabb gazdasági vitákról és legfrissebb elemzéseinkről sem! Kedvelje a Makronóm Facebook-oldalát ide kattintva

 

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tango47
2018. június 20. 21:14
Rossz felvetésre csak rossz válaszok vannak.
2017. december 24. 13:54
A kubatovista Halhatatlanok vezetője végül is megúszta egy jó nagy zakóval!
SonGoku nagyfaterja
2017. december 19. 01:38
A kölyökkutya élete csak nálatok tetves tahóknál lehet "véges", akik állatorvossal csak akkor találkoznak ha az asszonynak vagy a fattyaitoknak valami egészségügyi problémája van. Az állatok meg szaporodnak ész nélkül, mert a putriban a kerítés annyira már nem is fontos.
annamanna
2017. december 02. 20:19
Legalább az volna a kérdés, hogy a szomszédot kedvelem jobban, vagy a kutyáját. Ilyen kérdésfeltevésnek volna értelme, és nem biztos, hogy a kutya jönne ki belőle jól. Meg egyáltalán miért pont a szomszéd? Egy olyan országban, ahol "rossz szomszédság török átok" és "szomszéd, szaromat nyomd szét" https://www.youtube.com/watch?v=biXpR9Asc6c meg "Légy jó szomszéd, és költözz el!" https://www.youtube.com/watch?v=8phTawA-NIA A szomszéd kutyája iránt pont ekkora az együttérzés: "Egyszer a fejedre húzom, meglásd a kukát, Ha hajnal 3-kor megint ugat a kutyád!"
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!