Ne féljünk a szűrővizsgálatoktól!

2024. február 28. 23:46

Jobb a betegséget megelőzni, mint átesni a kóron – ezt a közhelyszerűnek tetsző bölcsességet elviekben mindenki vallja. A hazai népegészségügyi valóság azonban sajnos jóval komorabb ennél.

2024. február 28. 23:46
The,Doctor,Advised,The,Young,Man.,About,Male,Sexual,Diseases
Gózon Ákos

Ez év elején két felmérés is azt vizsgálta, hogy miként viszonyul a magyar felnőtt lakosság az egészségmegőrzéshez és a betegségek prevenciójához. Már az sem kedvező adat, amit a rendszeres szűrővizsgálatok elfogadottságáról kimutatott az NN Biztosító által megrendelt reprezentatív közvélemény-kutatás: a szűréseket az egészség megóvásának eszközeként csak a megkérdezettek 58 százaléka említette. A gyakorlat pedig még ennél is elgondolkodtatóbb: csak minden ötödik magyar jár rendszeresen szűrővizsgálatra.

Az utóbbi két évben a legtöbben vér- és laborvizsgálaton, tüdőszűrésen és fogászati ellenőrzésen vettek részt. Minden tizedik magyar állampolgár viszont egyáltalán nem élt a prevenció nyújtotta lehetőségekkel. Nőgyógyászati rák­szűrésen a magyar nők mintegy kétharmada jelent meg, ami viszonylag kedvező adat. Aggasztó azonban – állapította meg egy február elején közzétett másik kutatás –, hogy a legtöbb halálozásért felelős kockázat, a szív- és érrendszeri megbetegedés megelőzése érdekében csak alig minden ötödik ember ment el szűrővizsgálatra az utóbbi két évben. Még ennél is alacsonyabb, csupán 16 százalékos a bőrgyógyászati szűrésen részt vevők aránya, hiába az anyajegyvizsgálat fontosságáról szóló sok felvilágosító kampány. A csontsűrűség vizsgálatától, a prosztata és a vastagbél ellenőrzésétől pedig még ennél is jobban ódzkodunk: a szűréseken részt vevők aránya 10 százalék alatt van.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-75
2024. április 27. 02:15
🍓 ️ ­­A­­ ­d­ö­g­­ö­s­ ­l­­­á­­­n­y­o­­k­ ­­­v­á­r­­­n­­a­­k­­ ­­r­á­­d­ 👉 𝗪­­­𝗪­𝗪­­.­­𝗖­­­𝗨­𝗠𝟰­.­𝗙­­­𝗨­𝗡
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!