Otthon is megfigyelhető a Parkinson-kór terjedése

2016. október 10. 11:30

MIT-kutatók új módszert dolgoztak ki Parkinson-kórosok vizsgálatára. Előnye, hogy semmiféle plusztevékenységet nem kell végezniük hozzá, és kivitelezhető otthon. Az eddigi tesztek sikeresek.

2016. október 10. 11:30

A Parkinson-kór a világ második leggyakoribb neurodegeneratív betegsége, csak az USA-ban 60 ezer személyt diagnosztizálnak vele évente.

Az MIT Elektronikai Kutatólaboratóriumában a kór fejlődését monitorozó módszert dolgoztak ki: az adott személy közönséges feladatokat hajt végre számítógépes billentyűzeten. Semmiféle plusztevékenységet nem kell végeznie, mert az új eljárással ezekből is levonhatók következtetések.

A kór súlyosságát kideríteni hivatott jelenlegi eljárások általában klinikákra korlátozódnak. Az MIT-kutatók bővíteni akarták a lehetőségeket, és a billentyű-leütések dinamikáját tanulmányozva követik nyomon a betegség terjedését.

Három spanyol klinikán 42 korai stádiumban lévő Parkinson-kóros és 43 egészséges személy 10-15 percig tetszés szerinti szöveget gépelt számítógépes billentyűzeten. A gépre telepített szoftver mérte a billentyűk lenyomására és elengedésére fordított időt. Az adatok elemzéséből kiderült: korai Parkinson-kórosoknál komoly időbeli eltérések voltak, míg a másik csoport billentyűzethasználata sokkal homogénebbnek bizonyult.

Az első csoporton belüli jelentős különbségek tanulmányozásakor – a begépelt szövegek elolvasása nélkül – sikerült azonosítani a betegségre utaló jelet, mintázatot. A kutatók szerint a megközelítés alapján a Parkinson-kór és más motorikus-alapú neurológiai elváltozások tüneteit azonosító algoritmusok fejleszthetők.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!