Az agy nem felejti el, hogyan vezérelt hiányzó végtagokat

2016. szeptember 07. 11:30

Az elterjedt véleménnyel ellentétben az agy emlékezik, hogyan irányítson rég elvesztett végtagokat. A felfedezés komoly hatással lehet jövőbeli művégtagok fejlesztésére.

2016. szeptember 07. 11:30

Oxfordi kutatók kimutatták: kezüket évtizedekkel korábban elveszített személyek agyában is megmarad a kéz reprezentációja. A kutatási eredmények komoly hatással lehetnek a művégtagok jövőjére.

Tudósok évtizedek óta gyanítják, hogy az agy nem használt részei végül elfelejtik, hogyan tegyenek dolgokat, amiket korábban tettek. Az oxfordi kutatás viszont azt sugallja, hogy tévedés a több évtizedes gyanú.

A legtöbb klinikai szkennernél kétszer erősebb mágneses mezejű, nagyon hatékony 7 Tesla MRI-szkennerrel vizsgáltak kezüket több mint negyedszázada elvesztett, de fantomérzéseket még mindig átélő két önkéntest. A teszten további tizenegy személy vett részt, mindegyik ép és egészséges végtagokkal.

Ujjaik egyesével történő mozgatására kérték őket. Az MRI-gépben végzett vizsgálat eredményéből kiderült, hogy az elsődleges szomatoszenzoros agykéreg (kortex) mindkét csoportnál hasonlóan aktiválódik, ugyanazok a minták mutathatók ki. A hiányzó kar ujjainak mozgatására tett kísérlet során a kéz és az ujjak agyi reprezentációik aktiválódtak. Az aktiválódás mértéke viszont más, a kéz nélküli személyeknél gyengébb volt.

A jövő agy-gép interfészei remélhetőleg kihasználják az emlékezetet, és a felhasználók teljesen intuitív módon kezelik majd új művégtagjukat.
 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!