Mi lenne, ha valaki titokban egy teljes népcsoportot irtana ki egy mesterséges vírussal?

2016. július 04. 08:05

Merész és nyomasztó könyvvel jelentkezett Szélesi Sándor, az egyik legismertebb magyar sci-fi-író.

2016. július 04. 08:05
Herczeg Márk
Herczeg Márk

Merész és nyomasztó könyvvel jelentkezett Szélesi Sándor, az egyik legismertebb magyar sci-fi-író. Az idén nyáron megjelent, Pokolhurok című könyve egy bezárkózó fiatal tudósról szól, akinek a gyerekkorában állítólag cigányok megölték a szüleit, és ez életre szóló sokkot okozott neki. Így később, amikor pedig már azt hitte, a régi életét hátrahagyta, a Kaliforniai Egyetem genetikusaként a saját érzelmei elfojtása miatt magánéleti válságba kerül. Ezután kifejleszt egy génspecifikus vírust, és visszatér Magyarországra, hogy bevesse. (…) 

A könyv – amiben mellékesen említenek aktuális témákat is politikai tüntetésektől a Saul fián át a migrációig – alapvetően a magyar társadalomban tapasztalható, széleskörű cigányellenességet mutatja be. Ráadásul úgy, hogy egyetlen cigány szereplő sincsen benne, sőt a szereplőknek eszükbe sem jut, hogy szóba álljanak cigányokkal, kommunikáljanak velük.

Osztálytalálkozókon, kocsmákban, ingatlanügyi telefonbeszélgetésben és könyvbemutatókon hangoznak el érdekes tudományos fejtegetések a genetikáról és a vírusokról, visszataszító, összekacsintós, idegengyűlölő párbeszédek a cigányság meg áltudományos előadások a cigány kultúra »mémjei« ellen, illetve olvashatunk hétköznapi emberek hol első kézből, hol hallomásból vett, a cigány–magyar együttélést árnyaló történeteiről is. Ezek egyszerűen megírt, de nagyon ismerős és szomorú pillanatok. (Valószínűleg lenne nem egy olyan, olvasási nehézségekkel küzdő szélsőjobboldali olvasó, aki a hosszas bólogatás közben észre se venné, miről szól a könyv.)

A feszültség pedig úgy épül, hogy végül a zárkózott, lelkileg sivár – és persze eléggé antipatikus – főszereplő úgy dönt, hogy gyakorlatilag majdnem az egész magyar társadalom támogatná a népirtást.

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kispufi
2016. december 08. 13:43
és mi lenne, ha komplett társadalmi csoportokat fertőznének meg az alaptalan, de állandó hangoztatása miatt végül önbeteljesítő bármitől rettegés vírusával, és mi volna, ha ez mégsem tudná önbeteljesíteni magát? szükséges volt-e a rettegés, a bármi beteljesülése létrejöhetett volna-e a rettegés nélkül? és ha ez a bármi a rettegéssel mégsem teljesül be, mivel indokolja a további rettegést az egzisztenciáját és identitását a rettegésre és a rettegővírusra alapozó társadalmi csoport? népszerű szerzőnk elevenbe maró, aktuális, mégis örökérvényű kérdéseket jár körbe valóságközeli sci-fijében, amelynek kapcsán az előzetes hírek szerint hollywood több neves producere jelentette már be forgatási igényét egy merőben innovatív, meghökkentő formájú, zenei betétekkel ellátott könnyed ifjúsági animációs erotikus pszichotrillerre.
Mekk Kelemen
2016. október 12. 16:30
A cigány–magyar együttélést árnyaló történet: http://mno.hu/belfold/meglekelte-most-menekul-a-hajorol-farkas-florian-1350092
kuzmics
2016. július 05. 12:34
Ügyesen választott témát, valszeg nem volt nehéz kiadót találnia.
states
2016. július 05. 12:34
Valamelyik nap vert agyba-főbe egy kigyúrt cigány egy nyugdíjast az 1-es villamoson. Az meg ahelyett, hogy kommunikálni kezdett volna vele, csak tűrte a verést. Hát nem megérdemli az ilyen?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!