McDonald, Bacigalupi, Addison: ez lesz jövőre a Gabo SFF-nél

2015. december 23. 22:37

Egyenként jelentette be a Gabo SFF csapata az adventi időszakban jövő évre tervezett címeit. Jön a Locus-díjas A goblincsászár Katherin Addisontól; aztán Ian McDonald sokat dicsért új regénye, a Luna: New Moon; illetve Paolo Bacigalupi ökotémájú sci-fije, a The Water Knife. És ez csak három a tízből.

2015. december 23. 22:37

Testhezálló adventi naptárral jelentkezett idén a Gabo SFF: az adventi időszakban egyenként jelentették be jövőre tervezett sci-fi és fantasy megjelenéseiket. Tíz címet jelentettek így be: van köztük izgalmas regény mindkét műfajból – néhány visszatérővel, illetve néhány új szerzővel.

Itt van például Ian McDonald, akinek Luna című idei regényéről már mi is ejtettünk szót. A szerző „ezúttal a Hold virágzó ipari birodalmát teremtette meg, ahol a pénzügyi-közigazgatási hatalmat gyakorló öt nagy család veszedelmes intrikái az egyik dinasztia, a Corták bukásával fenyegetnek. A Luna nagyívű és fordulatos maffiaregény a Holdon, ahol a levegőnek,víznek, szénnek és információnak egyaránt ára van” – írja a kiadó a regényről, amelynek máris megvették a megfilmesítési (megsorozatosítási?) jogait. McDonaldtól magyarul korábban az Ad Astránál A dervisház és a a Brasyl, a Gabónál a Síkvándor-sorozat jelent meg.

Erős versenyzőnek tűnik még az idei Locus-díjas Katherine Addison. A goblincsászár című könyv a kiadó szerint „hamar közönségkedvenccé vált fantasy-körökben erős és jól megrajzolt főszereplője és a grimdark trenddel szembemenő visszafogottsága miatt”. A történet pedig így indul: „Maiához, egy félig tünde, félig goblin fiúhoz, aki lényegében száműzetésben él a világ végén bántalmazó rokona felügyelete alatt, egy éjjel hírnök érkezik a császári palotából, hogy közölje: bekövetkezett, amire senki nem gondolt: a császár és valamennyi fia léghajóbalesetet szenvedtek, és a goblin származású negyedik császárnő gyermeke a trón várományosa”.

Aztán ismét feltűnik Paolo Bacigalupi, akitől korábban az Ad Astránál A felhúzhatós lány, és a Hajóbontók című könyvek, a Gabónál pedig A kételygyár című kötet jelent meg. A többszörösen díjnyertes szerző idén egy őkotémájú sci-fivel, vagyis cli-fivel jelentkezett: a kiadó leírása szerint a The Water Knife a közeljövőben játszódik, „helyszíne Amerika délnyugati vidéke, a fő konfliktust az egyre apadó vízforrásokért folyó küzdelem adja, amelyben három karakter különösen fontos szerephez jut: egy nyomozó (/bérgyilkos/kém), egy viharvert újságíró és egy ravasz texasi menekült – és ahogy sejteni lehet, ha a víz értékesebb az aranynál, semmilyen szövetség nem elég stabil, senkiben sem lehet bízni.

A három általunk kiemelt szerző mellett érkezik Brian Staveley fantasy-trilógiájának második része; Ben Aaronovitch sorozatának következő epizódja; aztán egy debütáló szerző, Al Robertson regénye, az Égtörés; Naomi Novik izgalmasnak tűnő, Uprooted című regénye, ahol egy gonosz erdő terjeszkedik az emberek rovására; valamint egy sci-fi/krimi Adam Troy-Castro tollából.

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!