Érintésre reagál a műláb

2015. október 27. 12:01

Az agy elektromos stimulálásával művégtagokban, például a láb felső részén is kialakítható az érintés érzete, derül ki a Chicago Egyetem DARPA által támogatott projektjéből.

2015. október 27. 12:01

A projekt része az ügynökség „Művégtagok forradalmasítása” programjának.

A kísérletek a művégtagokkal közvetlen kapcsolatban álló agyi elektródákhoz vezethetnek. Az elektródák agy és művégtag közötti interfész szerepét játsszák.

Az idegkutatók meghatározták az agy elektromos ingerlésének néhány olyan speciális jegyét, amelyekkel különféle érzetek kelthetők a lábban, és idővel egyes természetes izomtevékenységek állíthatók vissza.

A kutatáshoz majmokat használnak. Az elektródákat agyuk érintéssel kapcsolatos információkat feldolgozó részébe ültették, majd két érzékelési feladat kivitelezésére tanították be őket. Az egyikben észlelték az elektromos stimulálást, a másikban pedig jelezniük kellett, hogy két egymást követő stimulálás közül melyik az intenzívebb.

A majomkísérlet alapján a mesterséges érintés paramétereit vizsgáló algoritmust fejlesztenek, amivel komoly lépést tehetnek a megoldás felé.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!