Llosa az irodalom jövőjéért aggódik

2010. október 18. 10:38

A friss Nobel-díjas Mario Vargas Llosa szerint az e-könyvek terjedése és a közoktatás minőségének romlása az irodalom elszegényedéséhez vezethet. A perui író szerint a művelődés kérdése az egyik legfontosabb kulturális probléma.

2010. október 18. 10:38

Mario Vargas Llosa egy brazíliai előadáson Porto Alegrében kifejtette: „Eddig a művészet és az irodalom a kultúra közös nevezőjét jelentették, egy olyan teret, amely nyelvi, vallási és korkülönbségekre való tekintet nélkül teszi lehetővé a kommunikációt az emberek között”.

A friss Nobel-díjas író szerint a művelődés kérdését az egyik legfontosabb kulturális problémának tartja: „A közoktatás elszegényesedésének eredményeképpen a politikai vezetők és a szakemberek formálásában elsősorban a privát képzésnek lesz kulcsszerepe, amelyhez viszont gazdasági okokból csak egy szűkebb réteg juthat hozzá” - tette hozzá Llosa.

A perui író aggódik amiatt, hogy az e-könyvek elterjedése az irodalom banalizálását eredményezheti: „Csak rajtunk múlik annak biztosítása, hogy az elektronikus kötetek megőrizzék a könyv hosszú történetének eszmei gazdagságát” - mutatott rá.

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ultima Ratio
2010. október 18. 15:57
Szerintem pedig olyan alkotók is előtérbe kerülhetnek akik eddig a kiadással járó anyagi dolgok miatt nem tudnak megjelenni. Igazság szerint ha a mai irodalmi körök(és főleg a magyar irodalmi elit) elefántcsonttornya megroggyan az e-bookok miatt, akkor bontom a pezsgőt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!