Fejlemény: forrósodik az északi front Izraelben

2023. október 20. 10:35

Libanon felől egyre hevesebben lövik Izraelt, az izraeli csapatok támadásra készen állnak a gázai határon, és váratlan helyről lőhettek rakétát Izraelre. Összefoglalónk!

2023. október 20. 10:35
null

Izraelben forrósodik az északi front, miután a Hezbollah csütörtök délután fokozta a rakéta- és páncéltörő rakétatámadásokat. Az IDF megerősítette, hogy 

Libanonból mintegy 20 rakétát lőttek ki Galilea felé.

Két izraeli, egy apa és lánya megsérültek, amikor egy rakéta becsapódott egy lakóházba Kirjat Shemonában. Az apa közepesen súlyos, míg a lány könnyebb sérüléseket szenvedett – számolt be a Jewish News Syndicate. 

A rakétatámadásokért a Hamász libanoni ága vállalta a felelősséget. 

Az izraeli hatóságok már közel 30 települést kiürítettek az északi határ mentén és pénteken elrendelték Kirjat Shemona evakuálását is. A Hamász október 7-i támadása óta öt izraeli halt meg a Libanon felől érkező csapásokban. 

Mindeközben az amerikai és a brit nagykövetség felszólította az állampolgárait, hogy hagyják el Libanon területét. 

Így lövi ki Izrael a Hezbollah-célpontokat:

Gázai front

Péntek reggel újra megszólaltak a szirénák a gázai határhoz közeli településeken, miután közel 11 órán át nem lőttek a terroristák rakétát Izraelre. 

Az Izraeli Védelmi Erők közlése szerint a légierő az éjszaka folyamán több mint 100 célpontra mért csapást a Gázai övezetben. A hadsereg sikeresen likvidálta a Hamász erőinek egyik olyan tagját, aki részt vett az október 7-i mészárlásokban – írja a Times of Israel. 

Az IDF szerint egy földalatti alagút, egy fegyverraktár és tucatnyi parancsnoki központ is szerepelt a célpontok között. 

A szárazföldi hadművelet időpontja egyelőre továbbra sem ismert,

de csütörtökön Benjamin Netanjahu meglátogatta a katonákat a gázai határ mellett. Az izraeli miniszterelnök a Golani dandár 51. zászlóaljának katonáit bátorította  a Hamász elleni várható csata előtt.

„Izrael egész népe mögöttetek áll” – mondta a miniszterelnök a katonáknak. Hozzátette: az IDF kemény csapást mér az ellenségre a győzelem elérése érdekében. 

Netanjahu felszólította a katonákat, hogy harcoljanak úgy, mint az oroszlánok. 

Netanjahu látogatása azt jelzi, hogy hamarosan sor kerülhet az invázióra. Erre utalt Joáv Galant védelmi miniszter is, aki a Givati Brigád tagjait látogatta meg és elmondta nekik: hamarosan megkapják a támadási parancsot. 

Ezt is ajánljuk a témában

Mozgásban az iráni proxik

Az amerikai jelentések szerint egy egészen új irányból is megpróbáltak rálőni Izraelre. Az amerikai haditengerészet Jemen közelében közlekedő hadihajója több lövedéket is elfogott – közölte egy amerikai tisztviselő csütörtökön a Reuters hírügynökséggel. 

A rakétákat a Pentagonra hivatkozó izraeli média szerint Izraelre lőtték ki.

„Nem tudjuk biztosan megmondani, hogy ezek a rakéták és drónok mit céloztak, de Jemenből indították őket észak felé a Vörös-tenger mentén, potenciálisan izraeli célpontok felé” – mondta újságíróknak Patrick Ryder dandártábornok, a Pentagon szóvivője.

A rakétákat valószínűleg a jemeni húszik lőtték ki, amely egy Irán által pénzelt síita milícia. Washington fokozott készültségben van a régióban az Irán által támogatott csoportok tevékenysége miatt.

Ezt is ajánljuk a témában

Késik a segély Gázába?

Hiába kérte az Egyesült Államok a gázai segélyek beengedését Gázába, a legfrissebb értesülések szerint mégsem fog megnyílni pénteken a Rafah határátkelő. Ez az egyetlen átkelő, amely egyiptomi kézen van. 

A CNN jelentése szerint hiába a tárgyalások, a helyzet „ingatag”, de 

azt nem derült ki, miért nem nyitja meg Egyiptom az átkelőt. 

Gáza teljes lakossága több mint egy hete el van vágva az áram-, élelmiszer-, üzemanyag- és vízellátástól az Izrael által a Hamász október 7-i terrortámadásai nyomán elrendelt „teljes ostrom” miatt. A CNN jelentése szerint nem világos, hogy az első szállítmánynak mekkora hatása lehet a gázai helyzetre, vagy hogy egyáltalán célt érne-e a szállítmány. 

 

Nyitókép: Christina ASSI / AFP

Ezt is ajánljuk a témában

 

 

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
auditorium
2023. október 20. 14:44
Tegnap este a kistelefonomra jött több nyelven is hir, miszerint Svájcban 779 településen osztottak 5 millió embernek a 12 kantonban jód tablettát az atomerőművek 5O km-es körzetében. 45 éven felül azonban nem ajánlott a jód tabletta szedése. Tud valaki ezzel kapcsolatban többet ? Ui. más országokban ilyen intézkedésről nem tudok. Mindenesetre nem megnyugtató. FORRÁS Corriere del Ticino www.cdt.ch news
Király Kávéház
2023. október 20. 14:34
Én is emlékszem a 80 -as évekre..akkor is pontosan ez ment Izraelben, mint most..csak kicsiben.
auditorium
2023. október 20. 13:44
Egyedüli reményünk Biden elnök hatalmában és George Soros mérhetetlen vagyonában és kitűnő eszében van, akik tudnának megoldást találni a mostani borzalmas helyzetre Közel-keleten. Az általános vélemény az EU-ban, ENSZ-ben, a Nato-ban és a baloldani izraelieknél : Két nép, két ország. De hova vigyék a 2,2 millió palesztin lakosságot a Hamasszal és Hezbollahval ?
survivor
2023. október 20. 13:32
Elindul ez Libanon , Szíria és Jordánia felől is... Akkor a zsidók előszedik a sufniból azt a pár kilotonnát...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!