Járványszerűen terjed az elhízás Amerikában

2023. szeptember 24. 10:06

Az elhízottság az afroamerikai felnőttek körében a leggyakoribb.

2023. szeptember 24. 10:06

Az Egyesült Államok minden államában meghaladta a 20 százalékot az elhízott felnőttek aránya tavaly, a tagállamok csaknem felében pedig az ott élők több mint harmada elhízott volt – derül ki az amerikai egészségügyi központ jelentéséből.

A szövetségi járványügyi és betegségmegelőzési központ (Centers for Disease Control and Prevention – CDC) friss tanulmánya szerint egyedül a fővárosban, Washingtonban maradt az arány 25 százalék alatt, és további 5 tagállamban nem éri el a 30 százalékot. Idetartozik Kalifornia, Colorado és néhány északkeleti állam.

A jelentés szerint

 a tagállamok legnagyobb részében a lakosság mintegy harmada tartozik az elhízottak körébe, 

ami 22 államban a 35 százalékot is meghaladja.

Az elhízottak aránya Oklahoma, Louisiana és Nyugat-Virginia államokban a legnagyobb, ahol közelít a lakosság feléhez.

A CDC kutatási jelentése arra is felhívja a figyelmet, hogy 10 évvel ezelőtt az Egyesült Államokban sehol nem haladta meg a 35 százalékot ez az arány.

Rosszak a számok a fiatalok körében is

A 2022-es adatokból az is kiderül, hogy az elhízottság az afroamerikai felnőttek körében a leggyakoribb, 38 százalékukat érinti, míg az őslakos amerikaiak körében 35 százalékon áll a mutató. A spanyol ajkú amerikai állampolgárok pontosan harmada tartozik ebbe a kategóriába, míg a fehér felnőttek körében csupán 14 százalék az elhízottak aránya.

Iskolai végzettség szerinti összesítés alapján, a felsőfokú végzettséggel rendelkező amerikai felnőttek 27 százaléka elhízott, a középiskolát végzettek 35 százaléka, a középiskolát nem végzetteknek pedig ennél is nagyobb aránya, 37 százaléka.

A fiatal felnőttek (20-25 év közöttiek) körében 20 százalékon áll mutató, miközben a 45-54 év közöttieknél ennek kétszerese, csaknem 40 százalék az elhízottak aránya.

Az elhízottságot a testtömegindex (BMI) alapján határozzák meg, amelynek 35 feletti értéke elhízottságot jelöl.

(MTI)

Nyitókép illusztráció. Fotó: Pixabay
 

 

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Monostor
2023. szeptember 24. 14:43
Csoda? Az alacsony jövedelműek és munkanélküliek nem tudjak a friss zöldséget, gyümölcsöt, halat, húst megvenni, marad a magas szénhidráttartalmu száraz tésztak, készételek, hamburger és cukros társaik. Egészséges étkezéshez kell egy bizonyos tudásszint, jövedelem és/vagy szorgalom. Sokan nem főznek, mar a kisbabakat szalma krumplival és majonézzel etetik, nap nem telik el édesség nélkül. Annak idején nekünk édesanyánk reszelt sargarepaval, almával, paradicsommal, friss káposzta darabjával kedveskedett, mikor fozott, mindig kaptunk a nyers zöldségekből egy darabot, de latszik is az eredménye, ma is annyit mutat a mérlegem, mint 30 évvel ezelőtt. Az a kisgyerek, aki hozzászokott a zsír, cukor, szénhidrát alapú étkezéshez, felnőttként is ezeket fogja enni.
johannluipigus
2023. szeptember 24. 12:31
Nem lennének ennyire elhízva, ha elmennének dolgozni.
I feel the earth move under my feet
2023. szeptember 24. 12:08
"BBrutus 2023. szeptember 24. 10:25 Készül egy törvény, amihez Mi is csatlakoztunk. E szerint a jövőben a WHO fogja kihirdetni a világjárványt a nemzeti kormányok kihagyásával. Az elhízás is ebbe a kategóriába fog tartozni, most szoktatnak hozzá a gondolathoz. " Ööö... pontosan hogy? A WHO betiltja az elhízást, ha jön egy járvány? Ezt Torockai melyik ujjából szoptad ki?
nyugatiszél
2023. szeptember 24. 12:08
A Fidesz-vezérkarban 50%. Amilyen a főnök, olyan a beosztott, és a főnök katasztrofálisan szét van csúszva. Tisztelet a sportoló kivételnek: Szíjjártó, Varga Judit.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!