Űrszemét miatt kitérő manőverre kényszerül a Nemzetközi Űrállomás

2022. április 23. 21:32

A korrekciós manőver után az ISS 414 kilométeres magasságban kering tovább. Az űrállomás Föld körüli pályájának maximális magassága valamivel 438 kilométer felett van.

2022. április 23. 21:32
null

Nem tervezett kitérő manővert volt kénytelen végrehajtani a Nemzetközi Űrállomás (ISS) szombaton, hogy kikerüljön egy felé közeledő kozmikus hulladékot. Az űrállomáshoz kapcsolódó Progressz MSZ-18 orosz teherűrhajó motorját (közép-európai idő szerint) délután fél 4-kor bekapcsolták, így az ISS sebességét megnövelték, és az állomást 1,8 kilométerrel magasabbra emelték – közölte a Roszkoszmosz orosz űrügynökség.

A korrekciós manőver után az ISS 414 kilométeres magasságban kering tovább. Az űrállomás Föld körüli pályájának maximális magassága valamivel 438 kilométer felett van. Az űrszemét egyre több gondot okoz a világűrben, az ISS rendszeresen kényszerül kitérő manőverekre annak érdekében, hogy elkerülje az ütközést a kozmikus hulladékokkal, amelyek becsapódás esetén akár tönkre is tehetik az űrállomást. Tavaly novemberben például az orosz hadsereg megsemmisített egy használaton kívüli műholdat, és a művelet után félő volt, hogy a szétszóródott törmelék a Nemzetközi Űrállomásnak ütközhet. Az ISS legénységének emiatt biztonsági okokból egy időre át kellett szállnia az űrállomáson dokkoló két űrhajóba. Végül nem történt ütközés, és az űrállomás nem sérült meg.

(MTI)

(Nyitókép: A Roszkozmosz Orosz Szövetségi Űrügynökség által 2022. április 20-án közreadott, és a Szojuz MSZ-19 orosz űrhajó személyzete által 2022. március 30-án, a szétkapcsolódás után készített kép a Nemzetközi Űrállomásról (ISS).MTI/AP/Roszkozmosz Orosz Szövetségi Űrügynökség

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kubota
2022. április 26. 18:23
Teherűrhajó motorját??? Talán hajtóművét...
pitypang1125
2022. április 24. 06:13
Szar pénzkidobás.
mokány
2022. április 24. 06:12
Huullanak már a csillagok ???
Akitlosz
2022. április 24. 01:47
414 kilométer az már hű de nagy űrkutatás, de ha erre jár egymillió kilométerre egy kődarab, akkor az meg földsúroló. Ha valahol, akkor a világűrben korlátlan mértékben van hely. Nem valami nagy teljesítmény, hogy az ember 414 kilométerre képes csak eljutni a világűrben. Már régóta menetrend szerint kellene a Holdra közlekedni. Csaknem ezerszer messzebb.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!