A gyerekek szexuális felvilágosításáról vitatkoznak az ENSZ-ben

2017. november 30. 12:07

Lehet-e a szülőknek beleszólása abba, hogy kötelező-e részt venniük gyermekeiknek az iskolai szexuális felvilágosító órákon; illetve van-e joguk tudni róla, ha gyermekük abortuszra készül? Akár ez is a tétje lehet egy ENSZ-szavazásnak, amit különös csatározás előzött meg, s ami az afrikai országok, a Vatikán és az USA győzelmével ért véget az európai és a latin-amerikai államok fölött.

2017. november 30. 12:07
Szilvay Gergely
Szilvay Gergely

Szülői felügyelet – ez az a szókapcsolat, amit néhány egyezménymódosításba sikerült beszavaznia az afrikaiak koalíciójának az ENSZ társadalmi, humanitárius és kulturális kérdésekért felelős Harmadik Bizottság november 20-i szavazásán.

A reakciók igencsak jellemzők voltak: Kanada képviselője közölte, hogy „ezt nem fogadhatjuk el”; egy ausztrál képviselő „különös csalódásának” adott hangot; egy norvég ENSZ-es szerint pedig „a gyermekeknek szabadon és autonóm módon” kellene dönteniük. Mi történt?

Az ENSZ a Gyermekek Egyetemes Napját ünnepelte november 20-án, mivel ezen napon fogadták el 1959-ben a Gyermekjogi Nyilatkozatot, majd 1989-ben a Gyermekjogi Egyezményt. A Gyermekek Egyetemes Napja nem keverendő össze a májusi gyereknappal. Az egyezményt hazánk 1991-ben ratifikálta. Ennek kapcsán került a Harmadik Bizottság testülete elé négy határozati javaslat: a fiatalsággal, a leánygyermekekkel, a fogyatékos leányokkal és a gyermekjogokkal kapcsolatban. A 10-15 oldalas szövegek a szokásos ENSZ-kompatibilis témákra térnek ki meglehetősen hosszadalmas és ünnepélyes fejtegetések keretében, amelyek általában véve a gyermekek helyzetének és jogvédelmének javítását célozzák. 

Az afrikai országok koalíciója keresztülvitte, hogy a négyből három esetben bekerüljön a szövegbe a szülőik és jogi képviselők szerepére való utalás, elsősorban a szexuális felvilágosító oktatással kapcsolatban. A többnyire szóbeli módosításokként előkerülő módosító javaslatok ellen az európai uniós és latin-amerikai országok tiltakoztak, kifogásolva az eljárásrendet, miszerint a korábban már konszenzussal szavazásra bocsátott szövegeken utolsó pillanatban módosítottak az afrikaiak. És persze a tiltakozók a szülői felügyeletre való hivatkozással sem értenek egyet.

Ugyanakkor az afrikai országokkal tartott nem csak a Szentszék delegáltja, hanem az Egyesült Államoké is: mindkettő hangsúlyozni kívánta a szülők szerepét a szexuális oktatásban. A határozati javaslatokról a Közgyűlés is szavaz.

ENSZ-es szexuális felvilágosító programok

Az ENSZ-nek két szexuális felvilágosító programja van, amelyek persze csak ajánlások: az egyik a Egészségügyi Világszervezeté (WHO), a másik az Egyesült Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetéé (UNESCO). 

Önmagában az, hogy szexuális felvilágosító programok vannak, pozitívum. A kérdés az, mi ezeknek a tartalma. Az UNESCO programja szerint a gyermekeknek már öt évesen ismerniük kellene a biológiai nem és a társadalmi nem (gender) közti különbséget és a nemi erőszak fogalmát; az alsó tagozatosoknak megtanítják, hogy tiszteljék a különböző szexuális irányultságú embereket, szóba kerül a béranyaság, az óvszerhasználat és a fogamzásgátlás; a 12-15 éves gyermekek tanulási céljai közt pedig utalás van a szülői beleegyezés nélküli abortusz lehetőségére, ahogy oktatnák őket a péniszméretről is.

A WHO szexuális oktatási programja támogatja a 0-4 éves kor közti gyermekek esetében támogatja a kora gyermekkori maszturbációt és a „jogot a nemi azonosság tisztázásához”, 6-9 éves gyermekeknél a gyermekek szexuális jogairól beszél, afölött pedig gyakorlatilag már minden szóba kerül. 

Az ENSZ ilyen dokumentumainak szóhasználatát nagyban az ENSZ-nél szakértői szerepben dolgozó, lobbizó civilszervezetek alakítják, például a Planned Parenthood nevű amerikai abortuszipari szervezet, ami eladja az abortált magzatok szerveit. A szóhasználat gyakran homályos – legalábbis a kívülálló számára. A „szexuális és reproduktív” jogokba például a lobbizó civilek rendszerint beleértik az abortuszhoz való jogot; a Szentszék képviselői minden alkalommal hangsúlyozza, hogy a Szentszék ezt nem érti bele. Korábban ugyanez volt a „genderrel”, amin eredetileg a biológiai nemet értették, aztán szép lassan átalakult az értelmezése. Az ENSZ-dokumentumok hangsúlyozzák azt is, hogy a gyermekek szexuális nevelése „koruknak megfelelő” kell legyen; ezt is persze mindenki úgy értelmezi, ahogy ő gondolja. 2013-ban a New York-i ENSZ-székházban a holland oktatásügyi miniszter például azonos nemű animált rajzfilmes figurák csókolózásával illusztrálta, szerinte mit jelent a fogalom.

Igaz, hogy ezeket a szexuális nevelő programokat nem kötelező bevezetni – legalábbis még –, de nincs a piacon más elérhető program, így aki ilyesmit keres, az csak ezeket találja. Feladat tehát, hogy azok a szervezetek, országok, amelyek máshogy képzelik a gyermekek szexuális felvilágosítását, előrukkoljanak máshogy hangolt programokkal.

Számos nyugat-európai országokban a szexuális felvilágosító óra ugyanis nem holmi izgi bevezetés egy tabuterületre, legyen akár UNESCO-s vagy WHO-s programra alapozva, vagy épp saját „fejlesztés”. Mivel Németországban például a felvilágosító óra az órarend része, a szülők nem vehetik ki róla a gyermeket az iskolából. Így egyre többen vesznek hétvégi házat a német határ mentén Lengyelországban vagy jelentkeznek át oda és íratják be ottani iskolába a gyermeket, ahol csak elég vizsgáznia év végén a tananyagból, meg egyáltalán: nincs szexuális felvilágosító oktatás. Sok esetben az ilyen tanórákon zavarba jönnek nem csak a diákok, hanem még a tanárok is.

Olyan családról is tudunk, akik azután tértek haza Angliából, hogy lányuk többször undorát kifejezve jött haza az iskolából a szexuális felvilágosító óráról, őket azonban nem tudtuk elérni, hogy meséljenek a részletekről. Felmerül a kérdés: nem ment-e félre valami? Tényleg a felszabadultabb, izgalmasabb szexuális életet szolgálja-e egy ilyen tanóra ebben a formában, vagy inkább elveszi tőle a kedvet és kiábrándulást hoz? Nem lehet, hogy az alapvetően szükséges ismereteken túl a biztonságos szexhez az már nem szükséges, hogy a diákok már az iskolában megtanuljanak óvszert felhúzni egy műfalloszra? Nem lehet, hogy ezt a területet inkább a szülőkre kellene bízni? Az is kérdés: ha etikus magatartásra nem lehet elméleti etikaoktatással nevelni a gyermekeket, mint oly sokan állítják, akkor megfontolt szexuális életre lehet szexuális felvilágosító tanórával? 

De akkor most kötelező elfogadnia a határozatokat a tagállamoknak vagy sem?

Egy általunk megkérdezett nemzetközi jogász lapunknak elmondta: az ENSZ Közgyűlésének határozatai jogi kötőerővel nem bíró ajánlások. Ellenben a Biztonsági Tanács határozatai kötelezőek. Ugyancsak kötelezőek a nemzetközi egyezmények. Mindez nem jelenti azt, hogy ne lenne fontos, mi szerepel egy határozatban – hisz akkor nem harcoltak volna a szülői felügyelet megemlítéséért az afrikaiak és nem harcoltak volna ellene az uniós és latin-amerikai országok. A határozatokra ugyanis az ENSZ-en belül és a nemzetközi, valamint diplomáciai életben hivatkozni lehet, s számos ország ezt meg is teszi. Ugyancsak hivatkoznak rájuk a befolyásos nemzetközi civil szervezetek. A határozatok részei lesznek tehát a nemzetek feletti diskurzusnak, s lassú víz partot mos alapon ki lehet velük kezdeni az ellenálló országokat. Magyarán politikai nyomásgyakorlásként könnyedén felhasználhatóak, s idővel akár kötelező erővel bíró nemzetközi egyezmény is születhet a nyomukban. 

Stefano Gennarini, az ENSZ konzultatív szerveként is működő, amerikai Center for Family and Human Rights (C-Fam, Családjogi és Emberi Jogi Központ) jogi részlegének igazgatója a Mandiner megkeresésére így magyarázta a kósza ENSZ-határozatok útját a valóra válásig: az ENSZ közgyűlésének határozatai ugyan nem kötelezők a tagállamokra nézve, ám kötelezőek az ENSZ-re, aminek van egy ötvenmilliárd dolláros költségvetése. Ebből 25 milliárd a fejlesztési programokra megy, melyeknek része a szociális politika és az oktatás is. Hozzátette: „önök pontosan ismerik, hogy működik ez, mert a kormányuk épp Soros György pénzügyi lobbija ellen harcol. Az ENSZ ugyanígy befolyásol”. Mint Gennarini elmondta: a határozatok az ENSZ-programok normatív paramétereit határozzák meg, és különösen hatásosak azon fejlődő országok esetében, amelyek erősen függnek az ENSZ-támogatásoktól, akár még a gyógyszer-ellátottságuk tekintetében is.

Ahogy Evan Luard írja az ENSZ működéséről szóló, az ENSZ-t egyébként pozitív színben feltüntető, 1994-es kötetében: ma nincs kormány, ami mentes lenne a külső hatásoktól, és figyelmen kívülhagyhatná a nemzetközi véleményklímát. Ezért „a legtöbb esetben a kormányokat lassan, sőt tudat alatt befolyásolja a nemzetközi nyomás, hogy módosítsák politikájukat úgy, hogy ne ítélje el őket ez a nemzetközi közvélemény.”

Különös ugyanakkor, hogy a liberális EU-s blokkal együtt szavazott Lengyelország és hazánk képviselője is. Ennek oka forrásaink szerint az lehet, hogy valamiben engedni kell az EU-s tagállamoknak, és ha már a bevándorlás kapcsán ilyen erősen kilógunk az EU-s sorból, valószínűleg a családügyeket érintő ENSZ-es szavazásokon a békesség kedvéért és a kompromisszum nevében inkább igazodunk az EU-hoz.

Forrásaink azt is lehetségesnek tartják, hogy a családügyekért felelős EMMI vonatkozó irányelvei egyszerűen elvesznek a külügyben, amihez az ENSZ-képviselet tartozik. Mégiscsak furcsa, hogy Alaptörvényből kiindulva és az előző évek magyar gyakorlata alapján ENSZ-képviselőnk is beállt a szülői felügyeleten problémázó országok sorába. 

Stefano Gennarini ezzel kapcsolatban megjegyezte: az európai országok feladták szuverenitásukat, a latin-amerikaiak pedig teljes mértékben az EU-s donorországok befolyása alatt állnak, akik a szociális politikájukat alakítják. 

 

Összesen 149 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
annamanna
2017. december 03. 06:06
Anglikán főtiszteletes: Imádkozzanak a keresztények, hogy György herceg meleg legyen! A skóciai Kelvin Holdsworth anglikán főtisztelendő blogposztot írt, amelyben sürgeti egyháza tagjait, imádkozzanak, hogy György herceg meleg legyen, mert ezzel az anglikán egyház arra kényszeríthető, hogy támogassa az azonos neműek házasságát. Azt írta, a keresztényeknek reménykedniük kell abban, hogy „az Úr megáldja Györgyöt egy kedves, fiatal úriember szerelmével az LMBT jogok egyházbeli előre vitele érdekében”. http://lovasistvan.hu/2017/12/02/anglikan-fotiszteletes-imadkozzanak-a-keresztenyek-hogy-gyorgy-herceg-meleg-legyen/
vigyor
2017. december 02. 10:04
Egyszerűen gutaütést kapok attól, hogy ennyi idióta, gyökér, degenerált fasz ül az ENSZ-ben is, és egyszerűen nem lehet mélyen a szemükbe nézve elküldeni őket az édesjókurvaanyjukba. Kedves ENSZ és csatolt részei, takarodjatok már ki az életünkből, és ne merészeljetek beleugatni a gyerekeink életébe! Mert kibaszottul nem ez a dolgotok! A ti dolgotok a közeg megteremtése, hogy mi szülők úgy tudjuk nevelni a gyermekeinket ahogy szerintünk ez helyes, és persze amit nem tilt egy törvény sem.
lightning protection
2017. november 30. 23:36
A disztópiák valóssággá akarnak válni... Vár ránk a falanszter ahol nem a szülő nevel hanem a "szervezet"?
tango47
2017. november 30. 19:53
Úgy látszik az ENSZ nevű gittegylet is beszállt az agymosásba. Szerencsére ezek a "határozatok" (ha jól tudom) senkit sem köteleznek semmire.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!