A nap képe: rejtélyes hegy a Marson

2017. július 20. 14:49

A Curiosity marsjáró fotózta le a szemkápráztató látványt nyújtó, ám ismeretlen eredetű Ireson-hegyet.

2017. július 20. 14:49

Az egész dombra kiterjedő panorámaképet tett közzé a NASA a marsi Gale-kráterben fotózott Ireson-hegyről.  Az öt méter magas és körülbelül tizenöt méter átmérőjű „hegy” az egyik legszokatlanabb marsi képződmény. 

A formája és kéttónusú szerkezete miatt különleges dombot a Curiosity marsjáró fényképezte le, 41 felvételből jött létre a fent látható, vízszintesen összenyomott kép. A hegy kialakulásának története ismeretlen, azt most kutatják a tudósok. A múlt héten megjelent „földöntúli” hangulatú fotográfia nagyobb felbontásban is elérhető ezen a linken.

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
választópolgár
2017. július 21. 10:04
Az olaj ás fegyverlobbi kiharcolta magának amerikai egyesült álmok indokolatlan és hazugságon alapuló háborúit, a náza és az űrlobbi meg a mars expedíciót. Jó pár ezer milliárd dollárt. A tudományos haszna jelentéktelen viszont a názások elléldegélnek belőle.Nem kicsit.Nagyon.
néhai Ch.Pilot
2017. július 20. 23:19
Ez nyilván egy bánya meddőhányóhányója - a zöldes elszíneződés alapján talán réz. Az értelmes élet nyoma! Hát mégis?! :-)
választópolgár
2017. július 20. 23:03
Ezt melyik halivúdi stúdióban vették fel mint a holdraszállást?
Akitlosz
2017. július 20. 21:36
Más a sűrűsége, mint a környezetének volt régen, így régen kimosta ilyenre a víz, illetve elhordta mellőle a talajt. Alacsony fekvésű vidéknek tűnik, a híradáűsból is ez derül ki, és simák a sziklák, úgyhogy itt víz lehetett régen. Kb. ennyi lehet a magyarázat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!