A kínai elnök vasárnap Párizsba érkezett, szerdán már Budapesten lesz, de mit hoz magával?

2024. május 05. 22:07

Hszi Csin-ping látogatásának célja Magyarország és Kína államközi és gazdasági-kereskedelmi kapcsolatainak további erősítése, valamint az együttműködés kiterjesztése újabb területekre.

2024. május 05. 22:07
null

Nyitókép: Hszi Csin-ping kínai elnök és felesége, Peng Li-jüan megérkezik a párizsi Orly repülőtérre 2024. május 5-én. Fotó: Michel Euler / POOL / AFP

A kínai elnököt és feleségét a párizsi Orly reptéren fogadta Gabriel Attal francia miniszterelnök, a pár kétnapos hivatalos franciaországi látogatása után Szerbiába és Magyarországra utazik tovább. Hszi Csin-ping hétfőn Emmanuel Macronnal is tárgyal, a fő téma valószínűleg a kereskedelmi viszonosság és az ukrajnai háború megoldásának kérdése lesz; Macron korábban Olaf Scholz német kancellárral és az Európai Bizottság elnökével, Ursula von der Leyennel is egyeztetett ez ügyben.

Elemzők úgy vélik, a kínai elnök európai útja, illetve az, hogy egyszerre három országba is ellátogat, a kínai–európai kapcsolatok megerősödését jelzi, még ha ezt nem is minden ország értékeli ugyanolyan fontosnak. 

A kínai elnöki pár a francia utat követően előbb Szerbiába megy, 

majd Sulyok Tamás köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök meghívására, hivatalos látogatásra hazánkba érkezik május 8–10. között. 

Az időpont szimbolikus, most van a magyar–kínai diplomáciai kapcsolatfelvétel 75. évfordulója. Ahogyan azt Gong Tao, Kína magyarországi nagykövete korábban elmondta, Hszi Csin-ping és Orbán Viktor találkozója nemcsak a két ország kapcsolata szempontjából, de globális szinten is nagy jelentőséggel bír. Hozzátette, a budapesti tárgyalásokon szó esik majd a kétoldalú kapcsolatokról, Kína és az EU viszonyáról, valamint a közös érdekű regionális kérdésekről. Annak a reményének is hangot adott, hogy mindez új lendületet ad a két ország további közeledésnek.

HSZI Csin-ping; ORBÁN Viktor
Orbán Viktor miniszterelnököt (b) fogadja Hszi Csin-ping kínai elnök (j) Pekingben 2023. október 17-én. (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Kína számít arra is, hogy Magyarország aktívabb és pragmatikusabb Kína-politikára ösztönzi majd az uniót – utalt a nagykövet hazánk júliusban kezdődő soros EU-elnökségére. A diplomata azt is leszögezte, hogy 

Magyarország évek óta Kína legfontosabb befektetési célpontja a régióban, és ez a jó együttműködés a kultúrát is érinti.

 „A kapcsolatok elmélyítéséhez nélkülözhetetlen volt az a jó viszony, amelyet Orbán Viktorral és Szijjártó Péterrel alakított ki a kínai vezető" – vélekedett, megemlítve, hogy a magyar miniszterelnök egyetlen volt az egyetlen olyan európai vezető, aki mind a három Egy övezet, egy út fórumon részt vett.

Ezt is ajánljuk a témában

Magyarország mellett egyébként Szerbia is tagja az Egy övezet, egy út kezdeményezésnek, a térség egyik legnagyobb projektje, a nagy sebességű Belgrád–Budapest-vasútvonal kiépítése kínai hitelből valósul meg. 

A kínai pár és a kíséretükben érkező delegáció látogatása miatt a fővárosban a pápalátogatáshoz hasonló fokozott biztonsági intézkedésekre és ideiglenes forgalomkorlátozásokra kell számítani kiemelten az I, valamint az V., a VI. és a XIII. kerületekben. Május 8-a 17 órától 10-e 17 óráig az I. kerületi Táncsics Mihály és Fortuna utcát teljesen lezárják. Május 9-én sajtóhírek szerint leállítják a sikló közlekedését, és több időszakaszban egyirányú forgalmi rend lép életbe a budai Vár egész területén: a közúti forgalom kizárólag a bécsi kapu tér felől a Dísz tér irányába haladhat majd az Országház, illetve az Úri utcán.

 

Összesen 138 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-82
2024. május 18. 02:08
🍓 ️ ­­I­­­g­­a­­z­­i n­­­i­m­f­o­­­m­­á­n­­i­á­k­ 👉 𝐖­­𝐖­𝐖­­­.­­𝐗­­­𝟏­𝟖­­­.­­𝐅­𝐔­­𝐍
coyote-0
2024. május 06. 07:12
Ideje, hogy az USA beleavatkozzon. A végén még túl jól jár Európa.
Arisztokrata
2024. május 06. 06:30
Szabad ilyet tenni Von der Leyen sleppje szerint? Vagy adjuk át az összes kínai beruházást a németeknek? Mert különben mi vagyunk a totalitáriusok?
bagira002
2024. május 06. 06:27
véna 2024. május 06. 06:11 Hazudsz. Kussolj Gender , woke ,melegházasság pártiakhoz kinai elnök nem látogat , oda hozzátok a Pressman elvtárs barátotok megy , mentek vacsorázni . Gyermekvédelmi törvényt nem írtátok alá , Brüsszelben a magyar parlamentben az lmbtq qrva kiképző törvény támogatjátok .
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!