Belgium megszűnésében bízik a flamand belügyminiszter

2016. január 07. 09:23

Liesbeth Homans flamand belügyminiszter, a nacionalista Új Flamand Szövetség (N-VA) politikusa arról beszélt: reméli, hogy tíz év múlva már nem létezik Belgium.

2016. január 07. 09:23

A VRT belga állami tévécsatorna politikusokat és közszereplőket kérdezett meg arról, hogy látják Belgium jövőjét 2020-ban. Liesbeth Homans, a flamand országrész belügyminisztere, a nacionalista Új Flamand Szövetség (N-VA) politikusa úgy válaszolt: szerinte 2020-ban még létezni fog Belgium, de reméli, hogy öt évvel később már más lesz a helyzet – idézi a politikust a VS.hu.

Homans kijelentései vitákat váltottak ki Belgiumban. Bart De Wever antwerpeni polgármester, az N-VA elnöke nem vitatja Homans állításait, de ő személy szerint nem jelölne meg dátumokat. Belgium másik, francia anyanyelvű vallon közösségének politikusait azonban felháborították Homans szavai.

A rendkívül összetett államrenddel és közigazgatással működő Belgium két országrésze Flandria és Vallónia. A flamand és vallon régió gyakorlatilag teljes autonómiát élvez, az évtizedek során kiüresítve Belgium egységes államszerkezetét. A belga rendszer működésképtelensége a 2015 őszi párizsi terrortámadások kapcsán is megmutatkozott. Sokak szerint már csak a király személye köti össze a magyarországnyi lélekszámú, egykor mesterségesen megteremtett nyugat-európai államot.

Összesen 53 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kjkj945
2016. január 08. 09:09
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/7/70/Belgium_RegProv.png/300px-Belgium_RegProv.png 11 felé osztódik?
Akitlosz
2016. január 07. 12:19
Belgium felesleges ország. Vallónia csatlakozzon Franciaországhoz, Flandria pedig Hollandiához!
Hirundo
2016. január 07. 11:46
Igaza van, 10 év múlva valóban nem lesz Belgium. Csak a folyamat nem úgy fog végbemenni, ahogy ő gondolja, köszönhetően a sem nem flamand, sem nem vallon "belgáknak".
Lotti
2016. január 07. 11:18
A nemzeti önállósodási törekvések mindenütt felülírják a mesterségesen kreált államok koncepcióját.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!