ENSZ Közgyűlés: Jogellenes a Krím-félsziget annektálása

2014. március 27. 20:25

Határozatban foglalt állást Ukrajna területi épségének sérthetetlensége mellett és törvénytelennek minősítette a Krím félsziget Oroszországhoz való csatolását csütörtökön az ENSZ Közgyűlése. Az amerikai kongresszus közben rábólintott Moszkva szankcionálására.

2014. március 27. 20:25

Az ENSZ Közgyűlése határozatban kimondta: Ukrajna területi épsége sérthetetlen, a Krím-félsziget Oroszországhoz csatolása pedig jogellenes. A közgyűlési határozatok nem bírnak kötelező erővel. A határozatot 100 tagállam támogatta és 11 szavazott ellene, 58 tartózkodás mellett. Kőrösi Csaba, Magyarország ENSZ-nagykövete az MTI-nek elmondta, hogy az Európai Unió mind a 28 tagállama támogatta Ukrajnát.

A határozat értelmében a félsziget sorsáról döntő népszavazás érvénytelen volt. A dokumentum az ukrajnai helyzet békés rendezése érdekében arra szólította fel a feleket, hogy haladéktalanul kezdjenek közvetlen párbeszédbe. Az ENSZ Biztonsági Tanácsában a hasonló tartalmú határozat elfogadását Oroszország vétója akadályozta meg.

Nyugati diplomaták szerint a közgyűlési határozat támogatottsága – az agresszív orosz lobbitevékenység dacára – nagyobb volt a vártnál.

A fórumon Andrij Descsicja ukrán külügyminiszter hangsúlyozta, hogy az állandó BT-tag Oroszország, amelynek feladata a nemzetközi béke és biztonság szavatolása lenne, lábbal tiporta Ukrajna területi épségét és egységét. Szavai szerint támogatja az ENSZ Alapokmányát, aki igennel szavaz, aki pedig nemmel voksol vagy tartózkodik, az pedig aláaknázza azt.

Vitalij Csurkin orosz nagykövet, aki a határozat elutasítása mellett korteskedett, kijelentette, hogy a Krím ügyében történelmi igazságtalanságot igazítottak ki, és hogy a félsziget lakossága az önrendelkezés jegyében az Oroszországhoz való csatlakozás mellett döntött. Csurkin a határozatot konfrontatívnak, a referendum eredményének megkérdőjelezését pedig kontraproduktívnak nevezte.

Csütörtökön az amerikai kongresszusban is szavaztak a Krím-félsziget ügyéről. A kongresszus mindkét háza megszavazta azt a törvényjavaslatot, amely amely a Krím annektálása miatt Oroszország szankcionálásáról és Ukrajna gazdasági támogatásáról rendelkezik. A jogszabálytervezet megszavazása a szolidaritás kifejezése Barack Obama elnökkel, aki eddig rendeletileg hirdetett meg szankciókat Oroszország ellen.

A szavazást megelőzően a szenátusi demokraták – és velük együtt az amerikai kormány – lemondtak arról, hogy a Nemzetközi Valutaalap kvótareformjához kössék az Ukrajnának nyújtandó 1 milliárd dolláros hitelgaranciát. 50 millió dollárt szánnak az ukrajnai demokratikus kormányzás és a korrupció elleni harc megerősítésére, valamint további 100 milliót a térség országaival való biztonsági együttműködés megerősítésére,

Az amerikai szankciók a demokratikus ellenzékkel szembeni fellépésért és az ukrajnai invázióért felelős személyeket veszik célba.

Összesen 65 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bajai
2014. március 28. 07:26
Putyinisták! A Krím nem orosz többségű részei, miért nem szavazhattak külön? Leghelyesebb lett volna tán ha minden orosz állampolgár szavazhat, nem csak azok akik betelepültek? Nagyon sunnyogtok, amikor példát hozok arra, hogy az oroszok nem fogadják el, ha valakik a tőlük való függetlenségre szavaznak. Ugyanúgy liberálfasiszták vagytok, mint a magát "demokratikus ellenzék"-nek nevezők. (Kiirtással, beteletüléssel, kitelepítésekkel eloroszítással többségbe kerülni, politikailag hazugságokkal legyengíteni (területi garanciákért cserébe,leszerelés), katonai nyomás alá helyezni, aztán "demokratikusan" önrendelkezni.)
Akitlosz
2014. március 28. 01:42
A népek önrendelkezési joga pedig le van ejtve. Elfogadhatatlan bármiféle éppen fennálló állapotot sérthetetlennek, megváltoztathatatlannak, örök érvényűnek kinyilvánítani. Az oroszoknak egyszerűen igazuk van. Az amerikaiaknak pedig nem volt, amikor megtámadták Irakot 2003-ban. Az valóban agresszió volt egy független állammal szemben. No és a Koszovó nevű bábállamot is az amerikaik hozták létre. De nyugodtan pattoghatnak még pár sor, a Krím nem mostanában lesz újra Ukrajnáé. Az is meglehetősen szomorú, hogy kelet-Lengyelország, Kárpátalja, Bukovina, Donyeck még Ukrajna. :-( Meg az, hogy a "demokratikus" nyugat mennyire védi a sztálini, hruscsovi határokat.
kitiltott
2014. március 28. 00:25
és Trianonról mi a véleményetek fiúk? az törvényes volt?
őshonos
2014. március 27. 23:51
Ez a legnagyobb baromság,de itt nem a Krím az érdekes,hanem a sok összetákolt ország félelme jelentkezik.Krímet Hruscsov adta Ukrajnának 1954-ben.Akkor nem volt probléma mert egyik zsebből a másikba ment a dolog.Ezt rakták helyre most.Az ENSZ közgyűlés határozata semmire sem kötelez senkit.Ha kötelezne is a kutya sem fogja végrehajtani,lásd Izraelt,szinte egyetlen határozatot sem hajtott végre.Ne tessenek antiszemitázni csak tényként rögzítem.Szeretném ha a politikusok nagy része meghallgatná Henry Kissiger,és Helmuth Schmidt érvelését...valamit értenek a világpolitikához.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!