Ázsiai sofőrökkel oldanák meg a hiányt, de ez lenne a megoldás?

2023. június 28. 06:00

A Waberer's úttörő volt a téren, ők jelentették be hazánkban az elsők között, hogy sofőröket toboroznak Ázsiában.

2023. június 28. 06:00
null
Bokor Gábor
Bokor Gábor

Évtizedes probléma nemcsak hazánkban, de az egész kontinensen a sofőrhiány, mely az egész szállítmányozási szakmát masszívan érinti. Hiába a sokszor csábító fizetés, rengeteg lemondással jár a pozíció, melyekre nem egyszer családok mentek rá. A 2010-es évek elején az osztrák és a magyar kamionos fizetések között sokszor szorzós különbség volt, így abban az időben számos magyar sofőr döntött úgy, hogy külföldre költözik a magasabb bérért.

Csábító volt számukra többek között az is, hogy a nyugati cégek magyar speditőröket is felvettek, hogy megkönnyítsék a honfitárs sofőrök munkáját.

A Nemzetközi Közúti Fuvarozók Egyesületének 2022-es kutatása szerint 40 százalék felett van már a sofőrhiány, ami azt jelenti, hogy több százezer pozíció van betöltetlenül.

Hosszú évek alatt elképesztő sofőrhiány alakult ki Európa-szerte, mely begyűrűzött hazánkba is. Az itthoni cégek látva a helyzetet masszív bérfejlesztésbe kezdtek, így lassan mostanra eljutottunk arra a pontra, hogy a magyar cégek nemzetköziben mozgó sofőrjei hasonló bért keresnek, mintha egy nyugati cég alkalmazná őket. 

A megoldás: Ázsia

Ám a kedvező bérek, a toborzókampányok és különleges juttatások sem voltak elegendőek ahhoz, hogy betömjék az évtizedes lyukakat a rendszerben. A Waberer's jelentette be elsőként tavaly kora tavasszal, megvan a megoldása és Indiából fognak hozni sofőröket.

A legnagyobb hazai fuvarozócég a nyáron közölte, hogy több tucat javarészt indiai munkavállalót vesznek fel, hogy betöltsék az űrt. Összesen 79 sofőrt és három flottaüzemeltető alkalmazását tűzték ki célul. A nyáron már arról számoltak be, hogy  első indiai sofőrjük, Kumarasan Mahendran sikeresen elvégezte a cég oktatási programját és egy Volvo volánja mögött útnak indulhat. 

– mondta a sofőr, aki a Trans.info szakmai portál szerint négyéves vezetési tapasztalattal ment a céghez, korábban egy indiai autógyártó multinál dolgozott.

Sofőr tisztítja a szélvédőjét az indiai Amritszárban. Fotó: NARINDER NANU / AFP
Sofőr tisztítja a szélvédőjét az indiai Amritszárban. Fotó: NARINDER NANU / AFP

Úgy tudni, hogy a Waberer's-nél az ázsiai munkavállalókra két hetes szakmai tanfolyam, belső oktatás és vizsga is vár, csak azután indítják útnak őket. A közlésük szerint két hét belföldi gyakorlat után elsősorban Angliába járnak majd. Hogy megkönnyítsék munkájukat, egy munkaközvetítő cégen keresztül jöttek hazánkba és saját koordinátoruk is van. 

A kék-sárga fuvarcégnél eddig is dolgoztak külföldiek, ám ők többnyire a környező országokból származtak. 

Az egész szakmára jellemző, hogy a fiatalabb generációt egyre nehezebben tudják bevonzani, egy klasszikusan elöregedő szakmáról van szó. Az elmúlt években több YouTube- és Tiktok-csatorna, videóklip is megjelent, amelyben megpróbálják népszerűsíteni a szakmát kisebb-nagyobb sikerrel. 

Nem ördögtől való lépés

Nyugat-Európa több államában már régóta bevett gyakorlat, hogy kevésbé fejlett országokból igyekeznek leigazolni sofőröket. Az angol, holland és francia cégeknél jellemző leginkább, hogy ázsiai vagy afrikai országokban végeznek toborzást és veszik fel őket munkára. 

A szabályok szerint ahhoz, hogy egy unión kívülről érkező is Európában dolgozzon, ugyanazoknak a kritériumoknak kell megfelelnie, mint egy magyar állampolgárnak. Ugyanúgy kell PÁV-ot (pályaalkalmassági vizsgálat – a szerk.) teljesíteniük és olyan vezetői engedélyüknek kell lenniük, amelyet például Magyarország elfogad. 

Árvay Tivadar, a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületének (MKFE) kommunikációs vezetője korábban azt mondta a Portfóliónak, hogy egyre több esetben foglalkoztatnak külföldi, szinte minden esetben harmadik országbeli munkavállalókat a magyar vállalkozások. Állítása szerint az ukrán háború miatt Magyarországon eltűnt ukrán gépkocsivezetők hirtelen nagyon mély űrt hagytak maguk után, őket valamilyen módon pótolni kell. Kerestük mi is a szervezetet egy interjúra, ám két hét alatt nem reagáltak megkeresésünkre. 

Waberer's sofőrök 2014-ben. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Waberer's sofőrök 2014-ben. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Kerestük a Waberer's-t, azzal kapcsolatban érdeklődtünk, hogy jelenleg hány ázsiai dolgozik a vállalatnál és mennyire vannak megelégedve a munkájukkal. Azt is megkérdeztük, hogy a tavalyi óta vettek-e még fel Indiából vagy más ázsiai országból munkaerőt. 

Varga Dorottya, a vállalat sajtósa a Mandinernek küldött válaszában arról írt, hogy a Waberer’s Csoport semmilyen módon nem különbözteti meg munkavállalóit, munkájukat kizárólag teljesítményük alapján méri.

„A Waberer’s Csoport egy óriásvállalat: közel 6.000 főt alkalmaz, melyből közel 3.700 fő kamionsofőr. A Csoport 2800 tehergépjárműből álló modern flottát üzemeltet, és több mint 250 ezer négyzetméter korszerű raktárt kezel. A Waberer’s Csoport ezzel Európa meghatározó, saját flottával rendelkező közúti logisztikai vállalata, Magyarország piacvezető komplex logisztikai szolgáltatója, és a régió legnagyobb logisztikai kapacitása felett diszponál” – folytatta.

A lapunknak elmondta továbbá, hogy a „Waberer’s – méretéből is fakadóan – diverzifikáltan kezeli munkaerőpiaci jelenlétét, tudatosan használ egyszerre a magyar mellett másik EU-s, európai de nem EU-s és Európán kívüli munkaerőpiacokat is annak érdekében, hogy mindig rendelkezésre álljon jól képzett munkaerő az ügyféligények magasszintű kielégítésére”.

Lépéskényszerben a konkurencia

Ragadós lett a Waberer's gyakorlata, a dán Baton Transport hazai leányvállalata idén márciusban jelentette be, hogy képzést indítanak, hogy indiai nők Európában dolgozhassanak. A dán anyacég ügyvezető igazgatója indiai sajtótájékoztatóján mondta el terveinek részleteit, melynek középpontjában az állt, hogy támogatni szeretnék az indiai nőket. 

A fuvarozócég első körben 25 indiait tanít be és helyez el magyarországi bázisán, Claus Normann Hansen szerint, amennyiben sikeres a projekt, öt éven belül akár nyolcszáz indiai alkalmazottjuk is lehet. Megjegyezték, ugyanolyan béren dolgoznak majd az új jelentkezők, mint magyar kollégáik.  

Nyitókép: NICOLAS MAETERLINCK / BELGA MAG / Belga via AFP

Összesen 192 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2023. július 21. 19:17
A megoldás a bérfizetés lenne, és a képzés. A cégek, mindent, bármit megtesznek a munkavállalókért, csak pénzbe ne kerüljön! A dolgozó értsen mindenhez is, dolgozzon éjjel-nappal, s pénzt ne akarjon! A profit számít csak, ezért hozzák az ázsiaiakat. Már tudnak vezetni és nem kell nekik sokat fizetni.
benedek77
2023. július 20. 20:37
Mit is hazudozott a cigányotok közpénzen, óriásplakátokon? Nem vehetitek el a magyarok munkáját!:) hugyagyú faszfej jobbágykáim beszoptátok. Szerintetek az akksigyárakban kik fognak dolgozni? Majd amikor az urológusnál zsidókeresztény seggetekben pakisztáni ujjacskák matatnak megnézném a fejeteket:) mondjuk ti élvezitek ezt, a szájerjóska 3x megy majd egy nap:) emellett a cigányok is leszülnek titeket keleten. Na ezért IS vagytok hazaárulók, és bűnsegédek.
418ft
2023. június 28. 11:22
Na osztan minek menne orbanisztanba barki is, mikor kicsit arrebb a tobbszoroset kapja es nem hergelik ellenuk a csurhet?
Namond
2023. június 28. 11:10
A lődörgő SZJA-t nem fizető szociológusok, politológusok, kommunikátorok, propagandisták, publicisták, mediátorok, reklám-, utazás-, közönségszervezők, szóvivők, állástalan tanárok önkéntes és kötelező átképzése nem segítene? Vagy az, a börtönökben jogsit szerezhetnek, nehézgépkezelést tanulhatnak az ELTE Jogi Kara elvégzése helyett?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!