Egyre jobban szűkül, mi számít elfogadhatónak – Ed West a Mandinernek

2021. november 16. 16:03

A woke ideológia egy hitrendszer, amit el kell fogadni, és mindenki meg akar felelni a baloldali elitnek – állítja Ed West brit író, az UnHerd portál korábbi munkatársa, akinek A sokszínűség illúziója című könyve az MCC Press gondozásában jelent meg magyarul. Interjúnk!

2021. november 16. 16:03
null
Veszprémy László Bernát
Veszprémy László Bernát

Hogyan látja a szólásszabadság helyzetét a nyugati világban?

A fő gond az alkalmazkodás. A média buborékokat hoz létre. Az angolul beszélő világot átható trend, hogy

egyre jobban szűkül, mi számít elfogadhatónak.

Sokan használják a puha totalitarizmus kifejezést, de én inkább az elmék bezárulásáról beszélnék Angliában. Ezt mutatta meg a Brexit is. Az emberek rájöttek, hogy nem beszéltek a lakosság közel felével. A lap, aminek egészen idáig írtam, az UnHerd, részben ezen felismerés alapján indult el. A probléma mindenhol az, hogy összezsugorodik a média. 

Ön néhány éve írt egy könyvet a bevándorlásról, amiért heves kritikát kapott. 

A könyvem nyolc éve jelent meg Angliában. Ma már nem írnám meg. Ma már túl népszerűtlen álláspont. Karrier szempontjából sem segített. Sokan gondolják, hogy ízléstelen dolog kritizálni a bevándorlást, sokan a skinheadekkel azonosítják azt. Páran sikeresen írnak róla, mint Douglas Murray, de még őt is ízléstelennek tartják egyes körökben, főleg az elit soraiban. Nem állítom, hogy ezek szamizdat szövegek, de odafönt népszerűtlenek, és a nézetek felülről leszivárognak a tömegbe.

Gondolom, nem tegnap lett bevándorláspárti az elit. Miért kritizált a bevándorlást, ha tudta, hogy ez népszerűtlen álláspont?

Azért írtam meg a könyvet, mert sokat hazudoztak a kérdésben. Ahonnan én jövök, ott sokáig nem élt túl sok bevándorló, de Blair alatt nagyon sokan jöttek. Sokan nem örültek ennek. A média azt üzente, hogy „a sokszínűség erőssé tesz” – tették ezt a robbantások után. Én pedig azt gondoltam, hogy ennek nincs értelme.

Minden társadalom, amely sokszínű volt – főleg a birodalmak –, lázongással és mély problémákkal volt tele.

Hogyan lesz ebből erősség? Egyszerűen végigmentem az érveken. A politikusok azt hazudták, hogy az Egyesült Királyságnak nagyon sokszínű a múltja, de ez nem igaz. Történelmi értelemben nagyon kevés bevándorlás történt az országba. Arra jutottam, hogy a király meztelen. A bevándorlás melletti érvek szörnyen gyengék, és a lehetséges negatívumok nagyon nagyok. És ha egyszer elindulunk ezen az úton, nincs megállás. Egy sokszínű országnak idővel még inkább és még inkább sokszínűnek kell lennie, és ezt már sosem lehet visszafordítani. 

Az UnHerd oldalán néha elég keményen fogalmaznak a bevándorlással kapcsolatban.

A bulvársajtóban elmegy a bevándorlás-ellenesség, de magasabb szintén már másképp fest. Gondolom, hogy jól dolgoztunk. De sajnos a britek elég konformisták, a barátaim nem ismernék be, hogy olvastak minket, valószínűleg azt mondanák, hogy Guardiant olvasnak. A barátaim egyetemet végzett, városi emberek, néhányan tudósok. A baloldal szereti a bevándorlást, mert morális bűvészkedést lehet vele végezni, a jobboldali liberálisok pedig azt hiszik, hogy jó a gazdaságnak, és utálják a populistákat. Én azért írtam az UnHerdnek, mert úgy gondoltam, igazuk van. Ezt sok ember nem ismerné be, mert nem akarnak népszerűtlenek lenni, nem akarják, hogy az ismerőseik többet ne beszéljenek velük.

Az oldal olyan volt, mint a tiltott gyümölcs.

Mitől lett népszerű az oldal?

Azt hiszem, hogy a transzkérdéssel robbantunk be. Arról írtunk, hogy miért rossz ez a kampány, hogy így vagy úgy utalj emberekre. Ez egy nagy őrültség volt, de talán épp ez a lényeg. Ez a hatalom fitogtatása, hogy kirúgatnak embereket. És ha van hatalmad kirúgatni embereket, az elég jó érzés. El tudod érni, hogy az emberek olyan dolgokat mondjanak, amik nyilvánvalóan nem igazak.

Ez egy kicsit az ötvenes évekre emlékeztet engem történészként. Akkor is megsemmisítették azokat, akik nem iratkoztak fel a legújabb párthatározatra. 

És az évek során egyre szorosabb az elnyomás. Aztán egymás ellen fordulnak. A nagy baloldali „felébredésnek”, mely Amerikában zajlott, két központi témája volt: a bevándorlás és a transzkérdés. Az egyik a politika egyik központi ügye, a másik pedig egy vicc. A történészek szerint a sikeres vallások azok, melyek természetfeletti állításokat tesznek, amiben hinni kell.

Ez egyfajta hűségteszt, egy hittétel, amit el kell fogadni.

Ha elfogadod, bent lehetsz, ha nem, menned kell. Sok csoport ma is ilyesfajta hűségteszteket követel meg. Olyan dolgokat kell mondanod, amik nyilvánvalóan őrültségek. 

Fotó: Ficsor Márton

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vakfolt
2021. november 16. 19:04
"Minden társadalom, amely sokszínű volt – főleg a birodalmak –, lázongással és mély problémákkal volt tele." De nem is kell messzire menni, nézzük Franciaország és a Magyar Királyság utolsó 500 évét! A franciák gyakorlatilag minden kisebbségüket a legnagyobbak kivételével bedaráltak, és egységesen francia mindenki, aztán az utolsó hatvan évben mindezt a bevándorlókkal jól elbaszták. Nálunk iszonyatos magyarság veszteség keletkezett, a helyére beszaporítottak mindenfajta gyüttmentet, és száz évvel ezelőtt - igaz árulók segítségével - darabokra szaggatták. Az utolsó tíz évünkben kezd jól menni, de kétségeim vannak, hogy a demográfiai mutatókat meg lehet-e még fordítani.
Box Hill
2021. november 16. 17:32
"Mivel a nemzeteket háborúk és rendetlenségek gerjesztőinek tartják, meg kell gyöngíteni és végül meg kell szüntetni őket egy világkormány javára, amely egyedül lenne képes uralomra juttatni a boldogságot és a jólétet a Földön. Ez a többé-kevésbé kifejtett gondolat megtalálható a marxista entellektüelek – Karl Marxtól Jacques Derridáig – írásaiban éppúgy, mint az olyan liberális gondolkodók retorikájában, mint Karl Popper, Milton Friedman vagy Alain Minc. A világ minden eszközzel történő egyesítéséről van szó, és a konfliktusokat gerjesztő összes kulturális különbség legyalulásáról. Ebben a perspektívában tevékenykednek az egész világ zsidó értelmiségijei szüntelenül. Legyenek bal- vagy jobboldaliak, marxisták vagy liberálisok, hívők vagy ateisták, ők a plurális társadalom és az egyetemes fajkeveredés leglelkesebb propagandistái." Forrás: https://kuruc.info/r/9/222263/
Akitlosz
2021. november 16. 16:45
"Ezt mutatta meg a Brexit is. Az emberek rájöttek, hogy nem beszéltek a lakosság közel felével. " "Demokráciákban" erre nincsen szükség. Angliában is kivételes dolog volt, hogy valamiben a nép döntött. Máshol meg elő nem fordul, van ahol nem is fordulhat. "Demokráciákban" az igen szűk körű hatalom dönt közügyekben, így csaknem mindegy, hogy mit akar(na) a lakosság közel fele.
luzitanxaver
2021. november 16. 16:14
"Sok csoport ma is ilyesfajta hűségteszteket követel meg. Olyan dolgokat kell mondanod, amik nyilvánvalóan őrültségek." Nos, ez nem más, mint a totalitarizmus szótári definíciója.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!