Meghalt Jókai Anna

2017. június 05. 20:18

A Kossuth Nagydíjas és Kossuth-díjas író, a nemzet művésze 84 éves volt.

2017. június 05. 20:18

Életének 85. évében elhunyt Jókai Anna Kossuth Nagydíjas és Kossuth-díjas író, a nemzet művésze.

Jókai Anna 1932. november 24-én született Budapesten. Első novelláját 1966-ban, első regényét, a 4447-et pedig 1968-ban publikálta. 1968 és 1977 között öt regénye és négy elbeszéléskötete jelent meg. 1976-ig az írás mellett tanított is, azóta viszont csak az írásnak élt.

1986-1989 között az Írószövetség alelnöke, 1989-től elnökségi tagja, 1990-1992-ig elnöke volt.

A József Attila-díjas magyar író- és költőnő, a Digitális Irodalmi Akadémia alapító tagja is volt. 1994-ben megkapta a Kossuth díjat, 2014-ben pedig Kossuth-nagydíjjal tüntették ki. 2004-ben vehette át a Prima Primissima közönségdíját, 2012-ben a Magyar Érdemrend nagykeresztjét, 2013-ban pedig Emberi Méltóságért-díjat vehette át. A Nemzet Művésze 2014-ben lett.

Jókai Anna pályafutása alatt számos könyvet, novellát és esszét írt. Műveiben megjelenik az emberi közönyösség elleni küzdelem, a szeretet képviselete a világban, a spiritualitás és a keresztény értékek.

1998-ben jelent meg az azóta huszonkét kiadást megért Ne féljetek című regénye, melynek  megjelenése után nem egyszer úgy nyilatkozott, hogy több regényt már nem ír, 2007-ben a Samuel Beckett és Madách Imre emberiségdrámáira rájátszó, a misztériumdráma műfaját is megidéző Godot megjött című művével jelentkezett, 2012-ben pedig egy új regénnyel, az Éhes élet cíművel.

Nyolcvanadik születésnapjára A szeretet túlcsordulása – Annáról Annának című kötetben mintegy 250-en írtak elismerően munkásságáról. Többek között Orbán Viktor miniszterelnök és felesége, Lévai Anikó is megszólalnak.

Jókai Anna 84 éves korában hunyt el. A Magyar Művészeti Akadémia – melynek 2000-ben lett a tagja – saját halottjának tekinti.

(MTI / PIM)

Összesen 101 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szeekely
2017. június 08. 06:07
Alapkerdes: kereszteny humanizmus. Mi a kapcsolata az elhunyt ironak, Jokai Annanak, a 20. szazad masodik fele magyar kereszteny muveszvilagahoz? Hogyan viszonyul ez a kevesse olvasott szerzo Pilinszky Janos, Nemes Nagy Agnes, Szabo Magda vagy akar Fekete Gyula, Czako Gabor iroi jelenletehez a diktatura idoszakaban? A kereszteny humanizmus olyan, mint az elet igenlese. A kifinomult (es Lendvai Ildikoval sulyosbitott) Aczel-fele kulturpolitika evtizedei alatt az a keres erkezett az irok fele a kommunistak reszerol, hogy Isten es az O papjai helyett irjanak realista alkotasakat a szocialista viszonyok kozott elo emberrol. Ennek az elvarasnak a tehetseg kulonbozo fokain sokan megfeleltek. Jokai Anna kiallt a migransok ellen is. Hogy ugy monbdjam, hangma maig kialt a fulembe: "Ezek tulsagosan eroszakosak, nem szabad oket beengedni." Kereszteny humanistakent probalom ertelmezni a mai napig. Ugy hiszem, ha mar katolikus hitrol szolunk, Ferenc Papa hangja itt inkabb mervado. Orban melle allni jelenthet dupla Kossuth dijat, de vegul ugyis az utokor rostaja fogja csak megmutatni, mi az ami fonnmarad rajta.
MPkm_-
2017. június 06. 13:49
Nyugodjék Békében! Az igazi magyar szívében örökké élni fog. Művei halhatatlanok!
kálmi
2017. június 06. 11:07
Szép gondolatai emelkedettséget vittek a mai középszerű, trágár, érték nélküli hétköznapjainkba. Nagy kár, hogy sorban távoznak legnemesebb gondolkodóink, Gyurkovics,Csóri, Sütő Csurka,Földesi Margit, Makovecz és most Jókai Anna. Nyugodjanak békében!
u.cserkész
2017. június 06. 11:05
"Öregisten, Nagyisten mit akarjunk s mit nem: törvényed vezessen hogy e kis nép oda ne vesszen át ne lyukadjon helyünkön a térkép ki ne radírozzon a világi lét végképp serkentsd fel szolgád a Magyarok Istenét kend meg könnyektől elhomálylott szemét küldd le a magasból újra e véres-veres földre tartsd köztünk szellemét most és mindörökre. (A Születés előtt túl hosszú volt az Ádvent – hiszen az életünk hovatovább ráment – mielőtt nem késő, Te mondd ki az Áment.)" Isten nyugosztalja, nagyon kedveltem.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!