Online tanár-zaklatás

2017. január 27. 15:55

A netes zaklatás elérte a tanár-szülő kapcsolatot, és ez egyre nagyobb problémát jelent a brit oktatásban. Olyannyira, hogy egy friss felmérés szerint a megkérdezett tanárok csaknem fele szerint a szülők viselkedése nem kis gond számukra. A család.hu cikke.

2017. január 27. 15:55

Egy általános iskolai igazgató antidepresszánsok szedésére kényszerült, miután a szülők a Facebook egy zárt csoportjában estek neki és kritizálták szinte minden döntését. Amire persze lehet azt mondani, hogy aki nem bírja a kritikát, az ne menjen igazgatónak, vagy hogy a szülői kritika régebben is az oktatás része volt, ám a jelenség ma már egyre aggasztóbb méreteket ölt - írja a család.hu.

„Mintha összefogtak volna ellened”

Az Egyesült Királyságban egy felmérés során több mint 1.100 tanárt kérdeztek meg a szülők viselkedéséről, és felük azt válaszolta, hogy ez gondot jelent, míg 18 százalék már maga is megtapasztalta a jelenséget.

„Mielőtt elkezdtem volna a depresszió és kimerültség miatt szükséges kezelést, paranoidnak és megfélemlítettnek éreztem magam. Olyan érzés, mintha az emberek összefogtak volna ellened. Egy szülő kommentel valamit, aztán mások is beszállnak, anélkül, hogy ismernék a teljes képet” – mesélte a BBC-nek a magát felfedni nem kívánó igazgató. Egy másik, az online felmérésen részt vevő igazgató úgy látta, hogy a közösségi médiában olyan negatív és pontatlan hozzászólások jelennek meg a szülők részéről, amiket szemtől szembe sose mondanának.

A NASUWT pedagógus szakszervezet szerint a szülők és a diákok (!) részéről a tanárok ellen irányuló zaklatás egyre komolyabb méreteket ölt. Ráadásul ez nem mindig a munkához kapcsolódik, akadt olyan, a húszas éveiben járó tanárnő, aki arról mesélt, hogy miután ismerősnek jelölték a Facebookon és az Instagramon, sorra kapta az üzeneteket, hogy mennyire vonzónak és szexinek találják, ami kikészítette.

Jobb a távolságtartás

Az egyik tanár-továbbképzéssel foglalkozó szervezet, a Britannia Teaching School Alliance vezetője szerint az ilyesmi gyakrabban megtörténik, mint azt bárki gondolná.

John Collier éppen ezért arra hívta fel a pedagógusok figyelmét, hogy legyenek nagyon óvatosak a közösségi médiában, állítsák be, hogy ki láthatja a posztjaikat, és ha lehet, ne fogadják el volt vagy jelenlegi diákjaik, azok szülei ismerősnek jelölését.„Ha az ember látszik, akkor sebezhető, hiszen nem csak a szülők, hanem maguk a diákok is kapcsolatba tudnak lépni vele online” – hangsúlyozta a veszélyeket a szakember.

Akad pozitív példa is

Mások ugyanakkor arra hívják fel a figyelmet, hogy megfelelően használva a közösségi média komoly pozitív erő lehet az iskolák számára. A St. Paul egyházi általános iskola vezetője szerint ők rendszeresen tesznek ki képeket az intézmény Facebook- és Twitter-oldalára, amit aztán a szülők és gyerekek lájkolnak, megosztanak, ami pozitív hangulatot teremt.

Andrew Teale azt mondta, a közösségi oldalakat hibáztatni a zaklatásért olyan, mintha a tollat hibáztatnánk egy negatív levélért. „Mi nem szeretnénk, ha a tanáraink elmenekülnének a közösségi oldalakról” – tette hozzá az igazgató, elismerve azért, hogy a pedagógusoknak is tisztában kell lenniük a veszélyekkel - zárja sorait a család.hu.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!