Lehet, hogy ettől depressziós az asszony?

2016. október 11. 07:39

Társadalomtudósok a XX. század egyik legnagyobb hatású találmányának tartják a fogamzásgátlókat, elterjedésükkel jelentősen megváltozott a nők társadalmi szerepe. Ugyanakkor egyre több vizsgálat mutat arra, hogy tartós szedésük még az eddig ismerteknél is komolyabb egészségi kockázattal járhat.

2016. október 11. 07:39

Az unikornis.hu oldalán idézett tanulmány szerint ezek a tabletták még a mentális állapotra is kihathatnak.

Az átlagosnál hajlamosabbak a depresszióra azok a nők, akik fogamzásgátló tablettát szednek – derül ki egy közelmúltban publikált dán kutatásból. A kutatók tizenhárom éven át olyan 15 és 34 év közötti nők életét követték nyomon, akik saját bőrükön tapasztalták meg a fogamzásgátló tabletták mellékhatásait.
 
A szervezet hormonrendszerébe való beavatkozás miatt 23 százalékkal nagyobb eséllyel váltak depresszióssá a pirulákat szedő nők, mint más módokon védekező társaik. A még fel nem ismert, kezdődő depresszió tüneteit is tovább súlyosbították a fogamzásgátlók.
 
Egészen magas veszélynek voltak kitéve az ebben a korban amúgy is masszív hormonális változásokat átélő tinédzserek, náluk 80 százalék volt az esély a depresszió kialakulására, ha fogamzásgátló tablettát szedtek.
 
A hangulatingadozás csak az egyik gyakori mellékhatása a tablettáknak, ezenkívül még egy sor fizikai tünetet is okozhat a hormonális fogamzásgátlás. Az utóbbi években ezért több családtervezéssel foglalkozó szervezet is olyan hosszú távú, de visszafordítható hatású fogamzásgátlási módszerekre ösztönzi a nőket, mint például a méhen belüli spirál használata.

 

*Az anyag megjelentetését a Splendidea Communications Kft. támogatta

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!