A zsíros sajt nem károsabb a soványnál

2016. szeptember 24. 05:43

Ismerik a mondást, hogy minden, ami az életben jó, az vagy egészségtelen vagy erkölcstelen? Nos, az utóbbiról nincs információnk, de az előbbivel kapcsolatban jó hírünk van: újabb finomságról derítették ki, hogy a korábbi véleménnyel ellentétben nem emeli a károsnak minősített LDL-koleszterin szintjét, vagyis nem káros az egészségünkre.

2016. szeptember 24. 05:43

Egy, az American Journal of Clinical Nutrition nevű folyóiratban nemrég megjelent tanulmány azt mutatja: az „érintetlen” zsírtartalmú sajt nincs jelentős hatással a rossz (LDL) koleszterinszintünkre, ám pozitív, s mi több az értekezés szerint még a zsírszegény sajtnál is pozitívabb hatást gyakorol a jó (HDL) koleszterinszintünkre — számol be a Food & Wine nyomán az elelmiszer.hu

A hagyományos megközelítés persze logikusnak tűnik – ez alapján a normális zsírtartalmú sajt tele van telített zsírokkal, és így sok kormány a kiadott táplálkozási irányelveiben inkább a csökkentett zsírtartalmú sajtok fogyasztását javasolja a lakosságnak. A Koppenhágai Egyetem Táplálkozástudományi Tanszékének kutatói éppen ezért kívánták megvizsgálni a különböző zsírtartalmú sajtoknak a koleszterinre és a metabolikus szindróma kockázati tényezőire kifejtett hatásait, és valószínűleg alaposan meglepve tapasztalták, hogy a magasabb zsírtartalmú sajtok – legalábbis az LDL tekintetében – egyáltalán nem növelik a kockázat-tényezőket.
 
A 12 hétig tartó tanulmány keretében három csoportba osztott 139 résztvevőn végezték el a vizsgálatokat: az egyik csapatot normál zsírtartalmú, egy másikat pedig csökkentett zsírtartalmú sajttal látták el.
 
A harmadik egység nem kapott sajtot. A sajtosok napi 80 gramm finomságot integráltak az étrendjükbe – ami egyenértékű körülbelül öt-nyolcad bögre (cup – kb. negyed liter) reszelt – mondjuk cheddar – sajttal. Az eredmények azt mutatták, hogy ezen csapatok egyikénél sem következett be jelentős LDL- koleszterinszint-változás, sőt a normál (megbuherálatlan) zsírtartalmú sajtot evőknél emelkedett HDL-koleszterinszintet tapasztaltak.
 
A HDL-koleszterin jelenléte azért jó, mert segít épen tartani a vérerek endotheliumát (érbelhártya), amivel közreműködik az érelmeszesedés elhárításában, és így a szívinfarktus és a stroke kockázatát is csökkenti.

 

*Az anyag megjelentetését a Splendidea Communications Kft. támogatta

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!