Felszámolja a rákos daganatot a géltapasz

2016. augusztus 11. 09:15

Vastag- és végbélrák esetén világszerte legtöbbször a gyógyítási protokoll elengedhetetlen része a kemoterápiás kezelés, hiszen operáció után mindig maradnak még a szervezetben daganatos sejtek. A gyartastrend,hu portálon megjelent cikk szerint azonban egy új, sokkal kevesebb mellékhatással járó kezelési mód teljes egészében kiválthatja ezt a drasztikus terápiát.

2016. augusztus 11. 09:15

Egy csapat kutató nemrég biztató technikával állt elő a daganatok kezelésében.

Az általuk újonnan kifejlesztett rákellenes hidrogél tapasz három lépésben támadja meg a rákos sejteket.
 
A tapaszt egyelőre még csak egereken tesztelték. A daganat kivétele előtt és utána is próbára tették „a matricát”.  A kutatócsoport azt mondja, hogy ez az új struktúra jelentős hatást gyakorolhat a jövőben a kolorektális (vastag- és végbél) rák kezelésére. A kolorektális rák esetében a jelenlegi beavatkozások főleg a daganat műtéti eltávolítására fókuszálnak. Az operáció azonban képtelen eltávolítani az összes rákos sejtet. 
 
Itt jön a képbe a hidrogél tapasz. A gél a daganat hátra maradt részeit célozza meg. Ha a kísérletek eredményesek, a módszer felválthatja a kemoterápiás kezelést. A kemoterápia jelenleg egyértelműen a legnépszerűbb módszer a daganatok kezelésében, ám köztudott, hogy rengeteg mellékhatással jár. Natalie Artz, az MIT Institute for Medical Engineering and Science (IMES) csapatának vezetője így fogalmazott: „Mi egy kicsit másképpen akartunk gondolkodni, és meg akartuk nézni, hogyan is használhatnánk fel az anyagtudományban, és kiváltképp a nanotechnológiában végbement fejlődést a primer tumor lokális és tartós kikezelése érdekében.
 
A géltapasz hihetetlenül eredményesnek bizonyult az egereknél. Olyan jól működött, hogy már a műtéti beavatkozás előtt elkezdte felszámolni a tumort. A daganat sebészeti eltávolítása után a tudósok nem tapasztaltak visszaesést – ez óriási fejlődés ahhoz a 40 százalékos arányhoz képest, amikor a tapasz mellőzésével a kór ismét erősödni kezdett.
 
Íme, a működési elv: 
 
A folyamat három lépésből áll. Az első lépésben a gél apró arany nanorudakat bocsát ki magából. Ezek a rudak úgy vannak kialakítva, hogy termikusan támadják meg a tumort.
A második lépésben a rudakból a folyamatos „hőemelkedés” hatására kemoterápiás gyógyszerek szabadulnak fel.
 
Az utolsó fázisban hőálló arany nanogömböket használnak, amelyek RNS (ribonukleinsav) alapú génterápiát alkalmaznak a daganat által megfertőzött helyeken. A procedúra megakadályozza, hogy egy bizonyos gén az egészséges sejteket rákos sejtekké alakítsa.
Az RNS vagy ribonukleinsav kiemelkedően fontos a tudományos kutatások során. A kutatók nemrégiben olyan módszereket találtak, amelyekkel az RNS-t újraprogramozhatják úgy, hogy a tumorsejtek ne fejlődhessenek ki a szervezetben.
 
A kutatók azt állítják, hogy a gélt a tumor eltávolítását megelőzően vagy pedig azt követően is fel lehet használni. A daganat eltávolítása előtt a gél jelentősen csökkenti a daganat méretét, az operáció után pedig megakadályozza a rákos sejtek újbóli kifejlődését.
 
A csapat az MIT-n még nagyobb tesztalanyokon is tesztelni fogja a gélt, hogy megbizonyosodjon arról; világszerte egyszer majd embereken is fel lehet használni az újítást.   
 

*Az anyag megjelentetését a Splendidea Communications Kft. támogatta

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!