Egy szivacs irthatja ki a szuperbaktériumot

2016. június 29. 02:06

A kutatóorvosok a közeljövő egyik legnagyobb egészségügyi fenyegetésének nem valami új járvány vagy vírus megjelenését tartják, hanem egy már ismert, de mutációval az antibiotikumokra már nem reagáló úgynevezett „szuperbaktériumok” térhódítását. Hazánkban is egyre nagyobb gondot okoznak ezek a baktériumtörzsek, rovatunk is többször foglalkozott már velük. Az Index tudósítása szerint most új hatóanyagra irányult a figyelem, amely laboratóriumban már igen hatásosnak mutatkozott az egyik legellenállóbb kórokozó, az MRSA (methicillin-rezisztens Staphylococcus aureus) esetében.

2016. június 29. 02:06

A baktériumok idővel hozzámutálódnak az ellenük bevetett antibiotikumokhoz, és egyre ellenállóbbá válnak velük szemben. Az antibiotikum-rezisztens szuperbaktériumok pedig egyre súlyosabb problémát okoznak világszerte, mert ha kifogyunk a hatékony gyógyszerekből, rég legyőzöttnek hitt betegségek szedhetnek újra milliónyi áldozatot, és egy egyszerű rutinműtét is komoly fertőzésveszéllyel járhat. Mindezt pedig legalább részben magunknak köszönhetjük, mert az orvosok túl sok antibiotikumot írnak fel, mi meg túl könnyen kapkodjuk be ezeket, amivel felgyorsítjuk az antibiotikum-rezisztencia kialakulását.

 
A kutatók ezért égen-földön, sőt föld alatt és óceánok mélyén is lázasan keresik az újabb vegyületeket, amelyekkel legalább egy időre kordában tarthatók az elkanászodó baktériumok. Az óceánok élőlényeit azért tartják esélyes forrásnak, mert olyan extrém körülményekkel kell megbirkózniuk, hogy gyakran alakulnak ki nálunk különösen hatékony védelmi mechanizmusok.
 
Az új vegyületet a Dendrilla membranosa nevű szivacsfajban találták a birminghami Alabamai Egyetem kutatói, és darwinolide-nak nevezték el. Az első laboratóriumi tesztek alapján az MRSA-sejtek 98,4 százalékával végzett, ami igen biztató eredmény. Azt még ők se pontosan értik, hogyan működik, de arra következtetnek, hogy a különleges struktúrája teszi lehetővé, hogy áthatoljon az MRSA-t védő biofilmrétegen. A következő lépés az lesz, hogy szintetikusan is sikerüljön előállítani a darwinolide-ot, hogy ne kelljen mindig szegény szivacsokból kiválasztani. 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!