Az e-cigi nem óv meg a tüdőkárosodástól

2016. június 03. 06:46

A COPD (krónikus obstruktív tüdőbetegség) majdnem kizárólag dohányosoknál fordul elő, s előbb-utóbb fájdalmas halálhoz vezet. Gyógyítani nem lehet jelen tudásunk szerint, az orvostudomány csupán lassítani képes a folyamatot, melynek befejezéseként a tüdő végül felmondja a szolgálatot.

2016. június 03. 06:46

Sok nikotinfüggő e-cigaretta használatával szeretné elkerülni a bajt. Sajnos az MTI angol tudósok kutatásáról szóló híre szerint ez a módszer nem alkalmas a tüdőkárosodás elkerülésére.

 
A Manchesteri Egyetemen dolgozó Andrew Higham szerint az e-cigaretta párája formaldehidet és akroleint tartalmaz – akárcsak a hagyományos cigaretta -, amelynek belélegzése hosszú távon nagyon ártalmas lehet.
   
Higham azt vizsgálta, hogy az e-cigaretta kifújt gőzének való kitettség milyen hatással van az emberi fehérvérsejtekre. A szakember tíz nem dohányos embertől vett fehérvérsejteken tesztelt három elektromos-cigaretta márkát – írta a Medicalxpress című egészségügyi portál.
   
A Respiratory Research című folyóiratban közölt eredmények szerint az e-cigaretta gőzének való kitettség hatására fokozódott az immunrendszer részét képező neutrofil elnevezésű fehérvérsejtek aktivitása, hasonlóan ahhoz, ahogy azt a hagyományos cigaretta füstjének jelenlétében megfigyelték.
   
Ez a reakció egyébként a dohányzóknál gyakori – légszomjhoz, köhögéshez és ismétlődő tüdőfertőzéshez vezető – krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) egyik jellemzője. Nagy-Britanniában a becslések szerint három millióan használnak elektromos cigarettát. Az eszközt gyakran a hagyományos cigaretták káros hatásainak elkerülése érdekében alkalmazzák.
   
Egymás után születnek azonban olyan eredmények, amelyek megkérdőjelezik az e-cigi biztonságosságát. Higham szerint a mostani kutatás egyértelműen kimutatta, hogy ezeknek az eszközöknek a hosszú távú használata a tüdőkárosodás kockázatával jár együtt.

*Az anyag megjelentetését a Splendidea Communications Kft. támogatta

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
renitencs
2016. június 03. 16:44
Már megint az az elqrt álmérés, amikor szándékosan túlhajtott patron gőzéből mutattak ki formaldehidet. Az nem érdekli a huhogókat, hogy a 6-8 Wattra alkalmas, de 15 Watton égetett patronból jövő valami olyan borzalmasan büdös és rossz ízű lenne, hogy ember azt nem szívja tovább - és még akkor is el kell szívni egy egész patronnal, hogy annyi mérget szívjunk be, mint amit korábban egy SZÁL bagóval elfogyasztottunk... Ki fizei ezt a rágalomkampányt? a Marlboro, vagy a Pfizer?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!