Utódok létrehozásában is segíthet a 3D-s nyomtatás

2016. április 25. 06:28

Természetesen azért ne 3D-ben nyomtatott csecsemőkre gondoljunk, de a meddőség bizonyos fajtáiban hamarosan segítségül szolgálhat a módszer. A gyartastrend.hu oldalon Zamaróczy Ádám tollából megjelent tanulmány szerint egyelőre egereken próbálták ki sikeresen a technológiát, de kifejlesztői emberi felhasználást is terveznek.

2016. április 25. 06:28

Bizonyos idő után a korból, valamilyen terápiából vagy egyéb okból kifolyólag a nők szervezete leállítja a petesejtek termelését, amelyekből egyébként, ha megtermékenyített állapotba kerülnek, a baba kifejlődik.

 
Nemrég néhány kutatónak sikerült olyan 3D-nyomtatású vázat létrehozni, amely képes visszaállítani ezt a funkciót.
 
Amikor a tudósok eltávolított petefészkű nőstény egerekbe implantálták ezt az „állványzatot”, az állatok egészséges utódokat hoztak világra. A feltalálók múlt héten az Endocrine Society éves találkozóján mutatták be kutatásukat Bostonban.
 
A megfelelő működéshez a protéziseknek kellően merevnek kellett lenni ahhoz, hogy a sebészeti eljárás során be lehessen ültetni őket, ám kellően rugalmasnak is, hogy a petesejtek növekedni tudjanak. A kutatók éppen ezért zselatinból nyomtatták ki az implantátumot. A mesterséges petefészekbe ezt követően alkalomadtán petesejtté érő, ösztrogént termelő tüszőket ültettek.
 
A tanulmányban a kutatók eltávolították az egerek petefészkét, és 3D-nyomtatású petefészek-protézist ültettek a helyére.
 
A kísérletben a vizsgált egerek peteérése, szülése és az utódok szoptatása is teljesen normális mederben zajlott.
 
A jelenlegi is csupán egyike a mostanáig tett megannyi tudományos erőfeszítésnek, hogy éppen petéket termelő sejteket vegyenek igénybe a fogamzásképtelenség kezeléséhez. Amennyiben a bioprotézis az emberi szervezetben is működőképes lesz, a hormonális eredetű és a petesejt-termelődési zavarokból fakadó meddőség kezelése is lehetővé válik vele.
 
Kiadott sajtóközleményük szerint a kutatók egyébként is a lehetséges későbbi emberi felhasználást szem előtt tartva fejlesztették ki a találmányukat. 
 
 
*Az anyag megjelentetését a Splendidea Communications Kft. támogatta

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!