Ez a baktérium állíthatja meg a zikavírust

2016. március 17. 05:39

A zikavírus és a dengueláz egyre komolyabb veszélyt jelent világszerte. Az előbbiről többször írtunk már, tudjuk, hogy a szomszédos országokban is megjelent már, s hogy elsősorban a várandósokra jelent veszélyt. Az MTI néhány napja arról számolt be, hogy Vietnamban milyen új, s úgy tűnik, sikeres taktikával állítják meg a két vírus terjedését.

2016. március 17. 05:39

A vietnami egészségügyi hatóságok hétfői jelentése szerint a Wolbachia-baktérium képes blokkolni a zikavírust, és megakadályozni, hogy a baktériummal fertőzött egyiptomi csípőszúnyog csípésével a vírus emberre terjedjen tovább. Leginkább az egyiptomi csípőszúnyogok a felelősek a dengueláz és a zikavírus terjesztéséért. Ezekben a szúnyogokban azonban a természetben nem fordul elő a Wolbachia-baktérium.

   
A vietnami Thnanhnien hírportál szerint vietnami tudósok először 2013 áprilisában szállítottak az ország középső részébe, a Tri Nguyen-szigetre nyolcezer szúnyoglárvát, amelyeket előzőleg Wolbachia-baktériummal oltottak be. A lárvákat nyolcszáz családnak adták át további tenyésztésre. Három hónap után a sziget egyiptomi csípőszúnyog-állományának 70-80 százaléka már hordozta a baktériumot – mondta el a vietnami higiéniai és járványügyi intézet igazgatóhelyettese, Tran Nhu Duong.
   
Az egyiptomi csípőszúnyog terjesztette zikavírus felnőtteknél enyhe lefolyású betegséget okoz, a várandós nők magzatainál viszont kisfejűséget idézhet elő, végérvényesen azonban még nem bizonyították ezt az összefüggést. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) február 1-jén nyilvánította nemzetközi egészségügyi vészhelyzetnek a zikaláz kitörését.
 
 
*Az anyag megjelentetését a Splendidea Communications Kft. támogatta

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!