Mentálisan fiatalabbak a mai középkorúak, mint elődeik

2015. szeptember 04. 07:08

Sokan és sokat cikkeztek már a mai modern technológia romboló hatásáról. Mi magunk is felhívtuk már a figyelmet arra, milyen veszélyekkel jár az elektronikus kütyüktől való egyre erősebb függés. Úgy igazságos hát, ha megmutatjuk az érem másik oldalát is, azt, hogy amint az MTI is beszámolt róla, osztrák kutatók úgy találták, a szellemi képességekre viszont pozitív hatással van az élet legtöbb területét átszövő géphasználat.

2015. szeptember 04. 07:08

Az 50 év fölöttiek kognitív funkcióik vizsgálatakor egyre jobb teszteredményeket érnek el, és a szakemberek ezt a számítógépek és a mobiltelefonok használatából fakadó növekvő mentális ingerlésnek tulajdonítják.
 Korábban a szakemberek aggódtak amiatt, hogy az új technológiák kevésbé gondolkodóvá teszik az embereket, ténylegesen azonban élesebb eszűvé válnak az egyre bonyolultabb kütyük által megkövetelt szellemi jártasság miatt – olvasható a The Daily Telegraph brit napilap online kiadásában.
 Egy átlagembernek manapság emlékezni kell legalább 10 jelszóra, hogy naponta hozzáférjen számítógépekhez, megnyissa levelezését, interneten bankoljon, számlákat egyenlítsen ki vagy hozzáférjen közösségi oldalakhoz. A programokhoz hozzáférve gyakran találja magát szembe számos utasítással és különféle opciókkal, amelyek egyre több döntéshozatalra kényszerítik.
 Az 50 év fölöttiek körében végzett angol nyelvű tesztekből kiderült, hogy a mostani teszteredmények ugyanolyanok vagy jobbak, mint a nyolc évvel fiatalabbaké, akiket hat évvel ezelőtt teszteltek.
 Az osztrák alkalmazott rendszerek nemzetközi intézetének (IIASA) kutatói áttekintették a 2006-ban és 2012-ben a német lakosság körében végzett felméréseket, amelyekkel mérték az agy feldolgozó képességének gyorsaságát, a fizikális edzettséget és a mentális egészséget.
 Miközben az érintettek fizikális és mentális egészsége romlott a hat éves időszak alatt, kognitív (megismerési) teszt eredményeik jelentősen növekedtek, holott ezek a funkciók általában a kor előrehaladásával elkezdenek csökkenni.

Úgy gondoljuk, hogy ezeket az eltérő eredményeket a változó életmóddal lehet megmagyarázni. Az élet a megismerést, megértést tekintve egyre többet követel, az idősebb emberek is egy szélesebb körben használják a kommunikációs, információs technológiai eszközöket és az emberek hosszabb ideig dolgoznak intellektuálisan nagy követelményeket támasztó munkakörökben. Ugyanakkor a fizikai aktivitás csökkenését és az elhízás növekedését tapasztaljuk" – magyarázta Nadia Steiber, az IIASA világnépesség programjának kutatója. A kutatások megerősítették a Flynn-effektust, az évek során az IQ-teszteken elért átlagpontszámok világszerte tapasztalt folyamatos emelkedését nemzedékről nemzedékre. Ám mint az akadémikusok magyarázták, ezeket a változásokat csak részben lehet magyarázni az oktatás magasabb szintjével.
 A kutatás a PLOS One és az Intelligence tudományos folyóiratokban látott napvilágot.

 

*Az anyag megjelentetését a Splendidea Communications Kft. támogatta

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!