Az internetfüggés jobban butít, mint a fű?

2015. január 30. 01:43

A modern technika néhány kellemetlen mellékhatása: Nem tudsz fontos dolgokat elvégezni! Csökken az IQ-d! Megritkul a szürkeállományod! Elsorvad az agyad! Jobban butít, mint a fű! Ha ezek közül az állítások közül csak egy igaz, már érdemes elgondolkodnod azon, hogy fölveszed-e a telefont, amikor legközelebb megcsördül leckeírás közben.

2015. január 30. 01:43
anarki

„A multitasking a megemelkedő dopaminszintet tekintve hasonló örömérzést kelt, mint a patkányok agyába drótozott elektróda, vagy mondjuk mint a drogok. Drogszakértők (Nora Volkow, NIDA) szerint viszont ez a fajta stimuláció nem is annyira a drogok vagy az alkohol keltette örömhöz hasonlít, hanem sokkal inkább az étel és a szex által keltett jó érzéshez, ami feltétlenül szükséges az egyed és a faj fennmaradásához, de káros lehet, ha túlzásba viszik.

Levitin ezen felül azt állítja, hogy további figyelemmegosztásra késztet, és további bajt okoz, hogy a prefrontális cortex, az agykéreg elülső része imádja az újdonságot, ami azt jelenti, hogy sokakat egy ártatlan sms-sel is könnyen el lehet téríteni az éppen végzett fontos feladattól. Így ahelyett, hogy egy nagy feladatot fejeznénk be, mondjuk a korszakos jelentőségű doktori disszertációnkat, inkább a sok kicsit fejezzük be (válaszolunk az sms-re, emailre, lajkoljuk a facebook-posztot). Ez ugyanúgy örömet okoz, mint kitenni a pontot a disszertáció végére, de az nyilvánvaló, hogy korántsem olyan hatékony, és hosszú távon nem vezet jóra.
 
Akkor most ezzel mi a probléma? Egyszerűen nem kell engedni a csábításnak, nem kell disszertációírás közben mailt olvasni, és a telefont is ki lehet kapcsolni, vagy legalább lehalkítani. Ezzel az a probléma, hogy vannak kutatók, akik kísérletekkel bizonyították, hogy a multitaskingnak már a lehetősége is káros az agy teljesítményére nézve. Önmagában az a tudat, hogy ott figyelnek az olvasatlan emailek az inboxban, miközben el kellene végeznünk egy fontos feladatot, kimutatható teljesítményromláshoz vezet – derítette ki Glenn Wilson, a Londoni Egyetem pszichiátere, aki nyolc önkéntesen végzett kísérleteket."

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
KannibálTatárÚr
2016. május 05. 11:06
Megállapítható: te füves internetező vagy.
lucabrasi
2016. március 12. 20:44
Akkor meg minek firkálsz internetes oldalakra?
1120
2015. július 27. 22:38
Ja...főleg a 666 olvasása.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!