Ne bízd magad csupán a naptejre!

2014. június 16. 19:57

Sokan vagyunk "napimádók", különösen nők között, kik alig várjuk az első valódi nyári meleget, hogy átadhassuk magunkat a napozás örömének. Ugyanakkor -mint minden élvezetnél- itt is ügyelnünk kell a túlzások elkerülésére. Ha eddig azt reméltük, hogy a napvédő krémek megóvnak minden veszélytől, ki kell ábrándítanom sorstársaimat: sajnos nincs teljes védelem!

2014. június 16. 19:57

Erre külön is figyelmeztetnek a Menchesteri Egyetem kutatói, akik azt vizsgálták, hogy milyen módon károsítja a napfény a bőrsejtek DNS-ét, így előidézve a melanóma kialakulását s tanulmányozták a napvédő krémek hatékonyságát is a megelőzésben.

A melanóma a bőr egyik legveszélyesebb daganatos megbetegedése, könnyen és gyorsan képez áttétet, s emiatt is nagy a mortalitási mutatója. Gyakran már meglévő anyajegyből alakul ki, a bőr barna-fekete festéktermelő sejtjei indulnak kóros burjánzásnak.
 
Szomorú tény, hogy sokszor okoz fiataloknál korai halált, 20-30 éves kor között a leggyakoribb rákos halálok. Ráadásul egyre több az ilyen megbetegedés, az elmúlt 20-25 évben a duplájára nőtt. A Nature című folyóiratban publikálták az brit egyetem tudósai az említett tanulmányt a betegség kialakulásáról. 
 
Melanómára hajlamos egerek bőrén vizsgálták az ultraibolya fény hatásait és a napvédő krémek hatékonyságát. - adta hírül a BBC News.- Arra jutottak, hogy az ultraibolya fény hibákat okozott a p53 génben, amely normális esetben segít megvédeni a szervezetet a DNS-károsodás hatásaitól. 

A vizsgálatot vezető Richard Marais szerint a tanulmány azt bizonyítja, hogy a napvédő krém nem nyújt teljes védelmet az UV-fény káros hatásaival szemben, ezért más óvintézkedéseket is be kell vetni bőrünk védelme érdekében. A szakember szerint érdemes sapkát és szellős ruházatot viselni, illetve égető napsütés esetén az árnyékba húzódni. 

A tanulmányból ugyanakkor az is kiderült, hogy a napvédő krém csökkentheti az ultraibolya sugárzás okozta DNS-károsodás mértékét, ezzel késleltetve a melanóma kialakulását az egereknél. A Cancer Research UK elnevezésű brit rákkutató intézet munkatársa, Julie Sharp szerint a leégés egyértelmű jele annak, hogy a bőrsejtekben található DNS károsodást szenvedett és ez idővel bőrrákhoz vezethet."
 
Forrás: MTI
 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!