Életbe lépett a másodfokú hőségriasztás, magas UV-B sugárzás várható

2023. június 21. 06:27

A legmagasabb nappali hőmérséklet 29 és 35 fok között valószínű.

2023. június 21. 06:27
null

Másodfokú hőségriasztás lépett életbe szerdán nulla órakor, ezt péntek éjfélig rendelte el az országos tisztifőorvos az ország egész területére. A legmagasabb nappali hőmérséklet 29 és 35 fok között valószínű, és a figyelmeztetési kritériumot meghaladó UV-B sugárzás várható.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ és az BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közös közleményében azt írta: a tartós hőség megterheli az egészséges szervezetet is, de különösen veszélyeztetettek a kisgyermekek, az idősek, valamint a szív- és érrendszeri betegséggel élők.

Ajánlásuk szerint

a kánikula idején – kiemelten 11 és 15 óra között – lehetőség szerint mindenki tartózkodjon hűvös helyen,

kerülje a szervezetet terhelő fizikai munkát, ezen kívül javasolják a napi többszöri, langyosvizes zuhanyozást. A hőségben a szokásosnál nagyobb mennyiségű vízre van szüksége a szervezetnek, ezért fokozottan figyelni kell a folyadékbevitelre is.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat a figyelmeztetési kritériumot meghaladó UV-B sugárzásra figyelmeztet, szerdán az UV-index az ország egész területén meghaladja a 7-es értéket.

(MTI)

***

Nyitókép: Pixabay

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
need-info
2023. június 21. 13:13
Ki ne menjetek 11 és 15 óra között, mert agykárosodást szenvedhettek. Ezt fontos észben tartani.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!